Menu

Ruimte & Leefomgeving

Hoe werken wij aan gezonde steden? 

Welke grote gezondheidsuitdagingen zijn er in steden? En hoe verhouden die uitdagingen zich tot stedelijk beleid?  

Een tijd geleden onderzochten we het vraagstuk van gezondheid in de stedelijke omgeving. Bekijk hier de interactieve poster over de Gezonde Stad van de Toekomst, waarin je de uitdagingen, oplossingen en nieuwe perspectieven vindt voor de gezonde stad.

Een aantal OchtendMensen van de marktgroepen Ruimte & Leefomgeving en Zorg & Gezondheid werkt dagelijks aan het gezonder maken van steden. Deze opgave is complex en veelzijdig, omdat de maatregelen al snel raken aan meerdere beleidsterreinen. Zo hebben de aanwezigheid en toegankelijkheid van fietspaden (onderdeel van gebiedsontwikkeling) invloed op de mate waarin mensen de fiets pakken en dus bewegen. Daarnaast is ongezonde voeding de tweede grootste veroorzaker van gezondheidsverlies en is het eetgedrag van mensen weer afhankelijk van de inrichting van de omgeving. De gezondheidsopgave in de stedelijke omgeving staat dus niet op zichzelf en maakt deel uit van een bredere context met meerdere maatschappelijke opgaven. Dit vraagt van onze adviseurs dat zij zicht hebben op die bredere context. Ben je benieuwd hoe ze hiermee omgaan? Hieronder lichten we twee voorbeelden toe.

De luchtkwaliteit in steden verbeteren

Adviseur Michal Janssen werkte als kwartiermaker Schone Lucht bij Gemeente Almere. In die rol definieerde ze een aanpak om invulling te geven aan het Schone Lucht Akkoord en kwam ze tot doeltreffende en gedragen maatregelen. Dat was niet gelukt zonder te kijken naar de bredere context van het behouden en verbeteren van de luchtkwaliteit in de stedelijke omgeving.

Michal: Schone lucht maatregelen raken al snel aan ander beleid waar Gemeente Almere aan werkt. Het is van belang om daar zicht op te hebben, om ervoor te zorgen dat maatregelen op elkaar aansluiten, elkaar aanvullen en elkaar vooral niet tegenwerken. Beleid rond de klimaatopgave, bijvoorbeeld, is niet hoofdzakelijk gericht op het bevorderen van schone lucht, maar kan juist goed gekoppeld worden aan het beleid dat op luchtkwaliteit is gericht. Dankzij deze koppelingen kunnen we ervoor zorgen dat klimaatmaatregelingen zowel een positief effect hebben op ons klimaat (broeikasgasvrij) als op schone lucht (fijnstofvrij).” 

Gezondheid in de leefomgeving verbeteren

Denise de Kant schreef als Adviseur gezondheidsbevordering voor de GGD IJsselland een plan van aanpak voor het programma ‘Gezond Opgroeien’ in de gemeente Olst-Wijhe. Een belangrijke stap in het ontwikkelen van dit plan was het inventariseren van alle lopende initiatieven in Olst-Wijhe die bijdragen aan het gezond opgroeien van kinderen en jongeren. Op basis van die inventarisatie werd onderzocht op welke manier die initiatieven zich tot elkaar verhouden.

Denise: “Ik keek naar een breed palet aan aspecten: van een gezonde schoolkantine en passend beweeg- en sportaanbod tot speelruimten en watertappunten. Deze brede inventarisatie hielp om zicht te krijgen op kansen in de leefomgeving. Om tot een haalbaar en volledig advies te komen, is het belangrijk om de verschillende aspecten van gezondheid en de leefomgeving mee te nemen in de analyse. Veranderingen op het ene beleidsveld hebben namelijk altijd effecten op andere velden.”  

Wil je weten wat onze adviseurs voor jou kunnen betekenen? Albert Pansier, manager Ruimte & Leefomgeving en Roos Thijssen, manager Zorg & Gezondheid komen graag met je in contact. Onderaan deze pagina kun je met hen contact opnemen.  

Neem contact op met Albert Pansier - Manager Ruimte & Leefomgeving bij OchtendMensen

Benieuwd naar de impact van een OchtendMens?

Stuur Albert een berichtje en hij neemt contact met je op!

Onderdeel van TwynstraGudde