Menu

OchtendMensen-nieuws

Leren van de praktijk: een dag meedraaien op een azc

Auteur Irene Boven
Datum 13-09-2024
Leren van de praktijk: een dag meedraaien op een azc

 

Een meeloopdag in de dagelijkse praktijk van je opdrachtgever

Tijdens je tijd bij OchtendMensen heb je de mogelijkheid om bij veel verschillende organisaties en in diverse rollen werkervaring op te doen. Binnen je opdrachten draag je bij aan oplossingen voor uiteenlopende maatschappelijke uitdagingen. In mijn opdracht als bestuurlijk vastgoedregisseur bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) werk ik aan het voorproces van de asielopvang. Namelijk het realiseren van nieuwe opvanglocaties (ook wel azc’s) door het maken van afspraken met gemeenten en vastgoedaanbieders.

Bij het openen van een nieuw azc heb ik veel contact met gemeenten en de omgeving. Zij hebben vaak veel vragen over het reilen en zeilen op een azc. Ik merkte dat ik niet altijd de antwoorden op deze vragen paraat had, omdat ik zelf voornamelijk werkzaam ben vanaf het hoofdkantoor in plaats van op de opvanglocaties. Om deze reden heb ik dankbaar gebruik gemaakt van een meeloopdag in de praktijk die door OchtendMensen wordt aangeboden.

De dagelijkse gang van zaken op een azc 

In de ochtend werd ik opgevangen door één van de COA-medewerkers op het azc in Sneek. De dag startte met de overdracht met het hele team. Hier werden zowel de gebeurtenissen van de nacht gedeeld als de dag voorgesproken. Na de overdracht kreeg ik een rondleiding door het azc. We bezochten de woonunits en activiteitengebouwen voor de bewoners, maar ook de kantoren en spreekkamers voor de werknemers. Dit was voor mij enorm nuttig, omdat ik in mijn dagelijkse werk veel gesprekken voer over de ruimtelijke aspecten van een azc.

Gedurende de dag kon ook ik een kijkje nemen bij de verschillende dagelijkse gebeurtenissen op het azc. Zo kon ik meekijken bij de wekelijkse meldplicht van de bewoners en bij de dagelijkse activiteiten die voor de bewoners worden georganiseerd. Op deze dag stonden er een sportmiddag en kledingmarkt op de planning. Verder mocht ik assisteren bij de infobalie waar de bewoners hun dagelijkse vragen kunnen stellen. Dit varieerde van makkelijke vragen over het krijgen van reiskaartjes tot lastigere vragen over het aanpassen van gegevens in een asielprocedure.

Tussendoor kon ik aansluiten bij een gesprek met één van de jongere bewoners van het azc. Hij was niet aanwezig geweest tijdens de meldplicht en werd hierop aangesproken. Ik kreeg een goede indruk hoe zulke gesprekken worden gevoerd - door middel van een tolk op afstand – en welke sancties mogelijk zijn wanneer bewoners zich niet aan de huisregels houden.

Ook had ik gedurende de dag de mogelijkheid om verschillende medewerkers te spreken en meer te weten te komen over hun functie. Om het azc draaiende te houden, lopen er namelijk veel verschillende medewerkers rond. Denk hierbij aan een programmamanager die bewoners voorbereidt op een toekomst in Nederland of daarbuiten, een woonbegeleider die bewoners helpt bij de dagelijkse gang van zaken en een huismeester die verantwoordelijk is voor het dagelijkse onderhoud van de locatie. In deze gesprekken kreeg ik een goed beeld over de begeleiding die bewoners wordt aangeboden op een azc.

Het toepassen van inzichten in mijn dagelijkse werk

Aan het eind van de middag stapte ik vermoeid door alle indrukken maar zeker voldaan op mijn OV-fiets richting het station. Ik merkte al snel hoe waardevol deze meeloopdag was voor mijn dagelijkse werkzaamheden. Naast dat het ontzettend interessant was om de dagelijkse gang van zaken op een azc van dichtbij mee te maken, kon ik in mijn werk ook direct profiteren van deze ervaring. In de gesprekken met gemeenten kan ik nu namelijk refereren aan mijn eigen ervaring en inzichten die ik heb opgedaan tijdens de praktijkdag. Dankzij de meeloopdag heb ik mijn eigen horizon verbreed en kan ik tegelijkertijd meer waarde creëren binnen mijn opdracht bij het COA.

“Dankzij de meeloopdag heb ik mijn eigen horizon verbreed en kan ik tegelijkertijd meer waarde creëren binnen mijn opdracht bij het COA.”

Irene Boven

Adviseur OchtendMensen

Wil jij ook ervaren wat jouw werk voor impact maakt in de praktijk?
Kom dan kennismaken tijdens de inhousedag van OchtendMensen!

Onderdeel van TwynstraGudde