Met een groep adviseurs van OchtendMensen bedachten en organiseerden we in twee maanden tijd een Inspiratiefestival voor onze eigen collega’s. Een dag om door andere disciplines als kunst en filosofie geïnspireerd te worden. Dat is óók het werken bij OchtendMensen. Heb je een goed idee; dan krijg je de ruimte om het gewoon te doen. En die ruimte hebben we gepakt. Ruimte om een dag te organiseren waar we zelf behoefte aan hadden. En waarvan we geloofden dat het onze collega’s veel zou brengen: een Inspiratiefestival!
Waarom een Inspiratiefestival? Bij OchtendMensen werken we in onze externe opdrachten vaak aan transitie-opgaves. Tijdens het werken aan deze opgaves ontstond de behoefte om – naast het leren over project- en programmanagement – ook te leren van en over andere disciplines, zoals kunst en filosofie. In transities worden nieuwe verhalen gevormd en ontstaan andere manieren van doen. Daarnaast is het belangrijk om goed te kunnen reflecteren op jezelf, en ten opzichte van een ander en de maatschappij.
Het leren van nieuwe disciplines om zo op andere manieren te kunnen reflecteren, stond centraal tijdens ons festival. Een behoefte die voortkomt uit het geloof in het doorvoelen van waar je aan werkt en waar je zelf (voor) staat.
Ons Inspiratiefestival was opgebouwd als actieve dag waar we in verschillende workshops samen op ontdekkingstocht gingen. Een festival voor verdieping, verbinding en verwarring. Met het doel onszelf beter te leren kennen en nieuwe disciplines eigen te maken. Om deze disciplines vervolgens ook in onze werkomgeving in te kunnen zetten. En het was ook gewoon erg leuk om deze dag met alle OchtendMensen mee te maken en elkaar op een andere manier bezig te zien!
Tijdens het festival konden de OchtendMensen kiezen uit twee van de vier aangeboden workshops: Bewegingstheater, Eclectisch zelfportret, Spelen in je werk en Aikido.
Tijdens de workshop ‘Spelen in je werk’ stond de vraag ‘Hoeveel speelruimte geef jij jezelf?’ centraal. Deze vraag onderzochten we in gespreksvorm aan de hand van de begrippen homo economicus en homo ludens. Maar we gingen vooral ook spelen! Trefbal, verstoppertje, maar ook eigen verzonnen spellen – zoals ‘het piratenschip’ – kwamen voorbij. In tijden waarin waarden als efficiëntie en productiviteit hoog op een voetstuk staan, kunnen we zomaar één van onze meest waardevolle kwaliteiten uit het oog verliezen: het volgen van onze nieuwsgierigheid. Onder leiding van de trainers van De Kwekerij onderzochten we wat er nodig is voor het creëren van speelruimte, en hoe je de ongekende mogelijkheden en het gebrek aan belemmeringen die je als kind nog zag, kunt terugvinden in jezelf.