Menu

OchtendMensen-nieuws

Diversiteit & Inclusie in een filosofisch jasje

Auteur Mark Smelt
Datum 10-10-2023
Diversiteit & Inclusie in een filosofisch jasje

Bij OchtendMensen hebben we als missie om de leiders van de toekomst te ontwikkelen. Leiders die midden in de maatschappij staan en mensen, ideeën en organisaties met elkaar verbinden om zo de opgaven van deze tijd in beweging te brengen. Ieder (Ochtend)Mens is uniek. Verschillen in achtergrond, persoonlijkheid en talenten omarmen wij. Deze verschillen versterken onze organisatie en ons werk voor opdrachtgevers.

Bij OchtendMensen vinden we het belangrijk een inclusieve organisatie te zijn waar iedereen onderdeel van is en zich welkom en veilig voelt. Bij alles wat we doen, zijn we bewust bezig een werkomgeving te creëren die daaraan voldoet. Daarom is het leeratelier Diversiteit en Inclusie (D&I) onderdeel van ons opleidingstraject: actief aan de slag met dit onderwerp.

Leeratelier Diversiteit & Inclusie

Tijdens het leeratelier nam Sia Ataredian, oprichter en filosofieconsultant bij Filosofieconsultancy, ons mee in zijn benadering van het thema D&I. Sia werkt vanuit praktijkvragen aan concrete gedragsverandering. In zijn benadering draait het, zoals hij zelf zegt, alleen niet om veranderkundige trucjes, maar om duurzame bewustzijnsontwikkeling. Hierbij houdt Sia de driedeling Hoofd, Hart, Hand aan.

“Niet alleen bij onze werving en selectie is het belangrijk om te zorgen dat je open staat voor iedereen, maar ook de bedrijfscultuur moet hierin voorzien.”

Mark Smelt

Adviseur OchtendMensen

Hoofd

We startten de dag met een filosofische discussie. Wat is diversiteit? Wat is in- en exclusiviteit? Vervolgens probeerden we deze discussie te verbinden aan ons eigen gevoel en eigen ervaringen.

Hart

Zo deden we met onze groep verschillende oefeningen waarin de beleving en ervaring van inclusie centraal stond. We bespraken eigen ervaringen met inclusie én exclusie, en welk gevoel dit teweeg brengt. Daarbij behandelden we vragen als “Wat betekent het om mens te zijn en met de ander verbonden te zijn?” en “Hoe voelt in- en exclusie vanuit het systeem?”. We kwamen erachter dat eigenlijk iedereen in- en exclusiviteit ervaart, of dit nu zelf is of plaatsvervangend voor een ander, en hier dus erg bewust van is.

Hand

Tijdens het leeratelier sloten we af met een concretisering van D&I naar ons werk. Sia gaf hierin de metafoor van ‘de Poort’. Hierbij zijn er 3 momenten waarop je als organisatie met D&I bezig kunt zijn: Vóór de poort (werving), aan de poort (selectie) én achter de poort (cultuur). Niet alleen bij onze werving en selectie is het belangrijk om te zorgen dat je open staat voor iedereen, maar ook de bedrijfscultuur moet hierin voorzien. Bij OchtendMensen zijn we hier actief mee bezig, maar deze metafoor is ook erg goed persoonlijk toepasbaar. Kun jij de drie momenten voor jezelf invullen, in relatie tot de ander?

Sia bracht theorie (hoofd) met daarin een filosofische benadering tot leven en maakte dit gaandeweg het leeratelier steeds voelbaarder (hart) én tastbaarder (hand). Door op deze manier naar D&I te kijken heeft dit onze bewustwording écht aangezet op dit thema en zal dit ons ongetwijfeld helpen om D&I terug te laten komen in ons werk.

Wil je meer weten over ervaringen bij OchtendMensen? Neem dan contact met ons op, onze adviseurs vertellen je er graag meer over. Meer informatie over inschrijven voor de inhousedag of direct solliciteren lees je hier.

Onderdeel van TwynstraGudde