Menu

OchtendMensen-nieuws

Masterclass Bestuur en Samenleving: Hybride Professional

Auteur Sarah Hutten
Datum 21-10-2024
Masterclass Bestuur en Samenleving: Hybride Professional

Wat betekent het om een hybride professional te zijn?

Welke spanningsvelden kom je dagelijks tegen in je werk? Wat als gevraagde rollen conflicteren? Welke rol speelt morele weerbaarheid hierin, en wat doe je met conflicterende normen en waarden?

Op 20 september 2024 gingen de OchtendMensen-adviseurs van de marktgroep Bestuur & Samenleving met deze vragen aan de slag tijdens een verdiepende masterclass onder leiding van Pascal Martens, adviseur Veiligheid bij ons moederbedrijf TwynstraGudde. Het thema van de dag: hybride professionals. Lees verder welke inzichten we opdeden en hoe we deze meenemen in ons dagelijks werk als adviseur bij verschillende opdrachtgevers.

Navigeren in een fluïde werkveld
De dag begint meteen actief: we worden aan het denken gezet over onze competenties in ons werk aan de hand van een aantal keuzes. Generalist of specialist, resultaatgericht of procesgericht. Vanuit je zelfbeeld ben je geneigd jezelf snel binnen bepaalde kaders te plaatsen, maar het gesprek dat hieruit voortvloeit laat zien dat het vaak niet zo zwart wit is, maar dat je je vormt naar je omgeving. Je omgeving vraagt om bepaalde competenties en daarin is het een voortdurende zoektocht naar wat je rol van je vraagt.

Deze keuzes leiden ons naar een interessante sessie met twee professionals uit het veiligheidsdomein. Zij delen hun ervaringen en vertellen hoe zij in hun dagelijks werk deze spanningen ervaren. In hun rol bij de Politie, waarin ze balanceren tussen beleidsvorming en operationele taken, tonen ze aan hoe uitdagend dit speelveld kan zijn omdat de verwachtingen van beide taken soms uiteenlopend zijn. Hun concrete advies voor ons in de balans vinden tussen verschillende verwachtingen? Vind een mentor: iemand met meer ervaring in de rol die je momenteel hebt. Die mentor kan je helpen je weg te vinden door de organisatie en keuzes te maken in het uitdagende speelveld waarin je je bevindt.

Hierna verdiepen we ons in de theorie, waarbij de hybride professional wordt gedefinieerd als ‘organiserend en procesgericht: ketenbreed en collectief denken’. Vervolgens onderzoeken we met behulp van driehoekstellingen waar ons werk als adviseur zich bevindt. We analyseren bijvoorbeeld of onze rol meer gericht is op leidinggeven, beleidsvorming of uitvoerende taken. Door hier bewust bij stil te staan, kun je beter bepalen welke richting je op wilt. Tijdens een wandeling in kleine groepjes verkennen we verder welke bandbreedte en competenties nodig zijn om succesvol te functioneren als hybride professional. De belangrijkste competentie blijkt het hebben van een adaptief vermogen. Hierdoor kan je effectief inspelen op veranderende omstandigheden en uiteenlopende verwachtingen, wat essentieel is in een dynamische werkomgeving.

Morele weerbaarheid
Na een inspirerende ochtend gaan we dieper in op het thema morele weerbaarheid. Hoe kunnen we morele weerbaarheid als competentie inzetten binnen hybride professionalisme? Wat betekent het om moreel te handelen in een complexe werkomgeving, waar je eigen normen en waarden kunnen botsen met die van de organisatie of je leidinggevende? Hoe maak je moeilijke keuzes wanneer de druk hoog is en er veel van je wordt verwacht? En welke rol speelt perceptie in de keuzes die we maken?

We passen dit meteen toe door een praktijkervaring te analyseren waarin de waarden van een collega botsten met die van een opdrachtgever. In de gespreksvorm van een Moreel Beraad verplaatsten we ons als groep in de positie van die collega. Tijdens het gesprek verhelderen we in stappen het precieze dilemma, verkennen we meerdere perspectieven en proberen we op basis daarvan een afweging te maken voor ‘de goede keuze’.

Deze gespreksvorm biedt ons meer inzicht in hoe dergelijke fricties ontstaan en waar ze vandaan komen. We leren dat het cruciaal is om je bewust te zijn van de verschillende perspectieven die mensen hebben en dat iedereen handelt vanuit zijn eigen normen en waarden. Dit betekent dat er geen goed of fout is, ook al kan dit in eerste instantie wel zo lijken. Daarnaast doen we een spel waarbij er balletjes naar ons gegooid worden terwijl we rekensommen moeten oplossen. We ervaren hoe ons cognitieve vermogen en ons vermogen om het geheel te overzien, afnemen wanneer we onder druk staan.

Reflectie en afsluiting
Aan het eind van de dag reflecteren we op wat er die dag is besproken. Deze masterclass heeft ons laten zien dat de kracht van de hybride professional ligt in het kunnen omgaan met spanningen en uiteenlopende verwachtingen. De dag heeft ons zowel praktische handvatten als een stuk bewustwording gegeven die we in ons werk als adviseur kunnen toepassen. Voldaan en met nieuwe inzichten sluiten we de dag af met een borrel en een hapje in hartje Amersfoort. 

Enthousiast geworden over ons werk bij OchtendMensen?

Leer ons kennen via de inhousedag.

Onderdeel van TwynstraGudde