OchtendMensen-nieuws
Masterclass Innovatieve Stedelijke Concepten
OchtendMensen marktgroep Ruimte & Leefomgeving ging eind september op pad in Amsterdam. Op deze dag organiseerden collega's een masterclass, waarin we verschillende innovatieve stedelijke concepten behandeld hebben. Mark Smelt neemt jullie graag mee in een terugblik op deze masterclass.
Het veranderkrachtmodel
De dag begon op de bovenste etage van een oud grachtenpand. Met uitzicht over Amsterdam trapte Joän Boere de dag af door ons mee te nemen in het Veranderkrachtmodel: wat komt er kijken bij grote veranderingen? Wanneer is een verandering succesvol en welke aanpak zou je daarbij moeten hanteren?
Het veranderkrachtmodel is een tool dat adviseurs, trainers, medewerkers, organisaties en eigenlijk ieder die het wil, kan gebruiken als handvat om een beoogde verandering in beeld te brengen. Door stapsgewijs de verandervisie (rationale – het grote verhaal achter de verandering - & het effect – het kleine verhaal achter de verandering, de concrete resultaten) en de verandercapaciteit (focus – kaders en grenzen - & energie – vermogen om verandering succesvol te realiseren) bij elkaar te brengen kan in een veranderplan de verbinding en optimale afstemming tussen deze elementen gevonden worden.
Na deze onderdompeling in theoretische wijsheid kwamen Ross (Fietsersbond) en Frank (Wandelnet) langs om gezamenlijk het concept van de 15-minutenstad aan ons toe te lichten. Dit concept pleit ervoor om, als we de steden van de toekomst leefbaar, gezond en bereikbaar willen houden, verstedelijking en mobiliteit integraal moeten aanpakken, met meer aandacht voor actieve mobiliteit. Aan de hand van zeven ontwerpprincipes schrijven ze voor hoe deze 15-minutenstad eruit zou moeten zien. Een erg gaaf principe en voor ons een mooie casus om het veranderkrachtmodel op toe te passen: De rationale voor deze 15-minutenstad lijkt helder. Maar waar moeten de eerste effecten zitten? En binnen welke focus moet deze verandering plaatsvinden? Zijn er genoeg partijen die hier energie op willen inzetten? Na een leuke sessie hebben we de initiatiefnemers een aantal originele en frisse ideeën meegegeven.
“Wat komt er kijken bij grote veranderingen? Wanneer is een verandering succesvol en welke aanpak zou je daarbij moeten hanteren?”
Mark Smelt
Adviseur Stad & Natuur
Urban Living Labs - AMS Institute
Na de lunch stapten we op de fiets naar het Marineterrein, waar we op bezoek gingen bij het Amsterdam Insitute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute).
AMS creëert duurzame grootstedelijke oplossingen door een kruisbestuiving van ideeën te realiseren: in onderzoeks-, innovatie- en onderwijsactiviteiten, maar ook door het creëren van een innovatieve omgeving waar verbindingen worden gelegd tussen kennisinstellingen, private en publieke organisaties via Urban Living Labs. Na een presentatie over het AMS, enkele voorbeelden van gerealiseerde oplossingen was het tijd om een rondje te maken over het Marineterrein. Onze host Juanita, nam ons mee langs verschillende Living Labs. Zo zagen we een handhavingscamera welke je toestemming kon geven om je te laten filmen, een hoop grond waar bewust al 3 jaar niets aan was gedaan om te zien welke flora en fauna zich er zou gaan nestelen, en mochten we een kijkje nemen in de werkplaats van Roboat, die autonome vaartuigen ontwikkelen waarmee passagiers rondgevaren kunnen worden, maar ook afval opgehaald kan worden in de grachten van Amsterdam.
Daarna hebben wij zelf nog een duit in het spreekwoordelijke zakje gedaan door met de casus van inclusieve participatie aan de slag te gaan. Het belang van participatie in Urban Living Labs is namelijk essentieel. De adviseurs zijn aan de hand van het veranderkrachtmodel ingegaan op participatie en participatiemoeheid: hoe ga je hiermee om? Hoe zorg je ervoor dat de participanten iets terug zien van hun tijdsinvestering? Hoe zorg je voor een diverse groep participanten?
Na de resultaten te hebben gepresenteerd aan het AMS Institute, was het tijd om de dag af te ronden waar deze begon. Met een borrel met uitzicht over de stad was het een geslaagde dag met genoeg indrukken en inspiratie om de principes van veranderkunde verder mee te nemen in onze opdrachten!
Wil je meer weten over de adviseurs of over de marktgroep Ruimte & Leefomgeving? Klik hier voor onze marktgroep pagina en neem contact met ons op, onze adviseurs vertellen je er graag meer over!
Meer informatie over inschrijven voor de inhousedag of direct solliciteren lees je hier.