De marktgroep Ruimte & Leefomgeving van OchtendMensen heeft zich twee dagen in de duurzame voedselketen verdiept. Op vrijdag 20 september 2024 gingen wij samen met Slow Food Youth Network (SFYN) op excursie naar het Westland, ook wel bekend als het groene hart van Zuid-Holland. OchtendMensen-adviseur Trang Phan blikt terug op deze dag, die geheel in teken stond van de voedseltransitie. Tijdens deze masterclass stonden we stil bij de vraag: hoe onderzoek je de verschillende stemmen en perspectieven in het voedselsysteem?
Ter voorbereiding op dit bezoek kwam Maria Geuze, directeur SFYN, een week eerder bij ons op kantoor om ons bekend te maken met de huidige voedselketen en het (eco)systeem-denken. SFYN is hét netwerk voor jonge mensen die zich inzetten voor gezond, duurzaam en eerlijk eten voor iedereen. Ze bieden jonge mensen (18-35 jaar) de kennis, het netwerk en de kansen die ze nodig hebben om zelf verandering te maken. Maria liet ons een ochtend werken met ‘systems mapping’, een tool om de complexiteit van het voedselsysteem met de vele schakels en actoren beter te begrijpen. Het hielp ons zien hoe veranderingen in één deel van het systeem doorwerken in het geheel. Dit perspectief is nodig om te begrijpen hoe verschillende factoren – van beleid en marktwerking tot ecologie en technologie – met elkaar samenhangen.
In het voedselsysteem komen diverse belangen samen: die van boeren, consumenten, beleidsmakers, activisten, dieren en de natuur zelf. Deze stemmen staan vaak tegenover elkaar en sommige worden niet eens gehoord, maar ze vormen tegelijkertijd een onderling afhankelijk netwerk. Het begrijpen van deze complexiteit is essentieel om bij te dragen aan een voedselsysteem dat zowel duurzaam, toekomstbestendig als sociaal rechtvaardig is. Empathie en begrip voor de verschillende perspectieven helpen ons om tot genuanceerde passende oplossingen te komen in een gepolariseerd debat.
Nadat we waren opgewarmd in de workshop van Maria gingen we de week daarna vol enthousiasme en nieuwsgierigheid op pad.
Onze eerste bestemming was boerderij Het Lansingerland
Onderweg naar onze tweede locatie in Delfgauw, langs de oprit van de biologische boerderij Hoeve Biesland,
Het ochtendprogramma sloten we af met een voedzame en lokale lunch verzorgd door Wessel van Winden, oprichter van The Harvest. The Harvest is een restaurant dat zich in zet voor een duurzame voedselketen waarin boeren een eerlijke prijs krijgen en kunnen investeren in de toekomst. Tijdens de lunch proefden we gerechten die recht doen aan dit principe, met pure ingrediënten van regionale leveranciers, zoals onder andere Hoeve Biesland.
In de middag vertrokken we richting Monster, waar we tussen de
kassen op bezoek gingen
Drie vooruitstrevende voorbeelden met verschillende benaderingen
in de voedselproductie met betrekking tot duurzaamheid. Enerzijds wordt er gepleit voor landbouw die in harmonie is met de natuur en de lange termijn vooropstelt. Anderzijds heb je de technologische innovaties en efficiëntie in de tuinbouwsector die het mogelijk maken om met minimale middelen maximale productie te realiseren.
Een waardevolle les die ik aan de masterclass heb overgehouden is dat een duidelijk begrip hebben voor de verschillende perspectieven van belang is, maar op zoek gaan naar overeenstemmingen is in deze tijd ook broodnodig. Het was ontzettend interessant om vanuit verschillende invalshoeken te horen hoe er in duurzaamheid wordt geïnvesteerd. Om als ondernemer deze stap te kunnen maken vergt veel durf, creativiteit en passie voor het vak. Maar ook de prijs en de bijbehorende marges vragen om een plek in de ‘system map’.