Nieuws

Masterclass Zorg bij GGD regio Utrecht: regionale samenwerking GGD’s

Geschreven door Maaike Jansen | Dec 12, 2024 10:24:49 AM

Hoe benader je, als één van de grootste GGD’s in Nederland, de samenwerking binnen je GGD-regio? Met dit vraagstuk is de marktgroep Zorg & Gezondheid van OchtendMensen voor een masterclass bij GGD regio Utrecht aan de slag gegaan. Tijdens de masterclass hebben we de functie en taken van de GGD beter leren kennen - wat heel actueel werd door de mazelenuitbraak waar af en toe over werd ingebeld -, maar hebben we ook geleerd over de samenwerkingsverbanden die de GGD’s in Nederland hebben. In deze blog lees je meer over wat we hebben geleerd over deze samenwerkingsregio’s en hoe deze samenwerking aan te gaan.

De taken en verantwoordelijkheden van een GGD-regio 

Tijdens onze masterclass maakten we kennis met dr. Bas Boogmans, arts Gezondheid en Maatschappij bij GGD regio Utrecht. Hij houdt zich onder andere bezig met de volksgezondheid van zijn regio en hoe hier strategisch op in te spelen. Hij werkt nauw samen met het crisisparaatteam waar oud-OchtendMens Marjolein Wesselo werkzaam is als organisatie- en verandermanager. Samen introduceerden zij de taken en verantwoordelijkheden van de GGD regio Utrecht, die reiken van de strategie en bestrijding bepalen van een dreigende mazelenuitbraak tot monitoren van de volksgezondheid. Nikki Willems sloot aan vanuit Common Eye (opdrachtgever van OchtendMensen) om hun model voor kansrijke samenwerking toe te lichten en haar visie op samenwerken te delen. Dit model hebben wij uiteindelijk toegepast in de casus die we hebben uitgewerkt; hierover later in deze blog meer.

Samenwerken om van elkaar te leren en elkaars middelen te gebruiken

Recent zijn nieuwe GGD-regio’s gevormd en hierbij is GGD regio Utrecht onderdeel geworden van de GGD-regio met GGD IJsselland, GGD Twente, GGD Noord- en Oost-Gelderland en GGD Gelderland Midden en Gelderland-Zuid. De GGD’s worden in samenwerkingsverband gezet om van elkaar te leren, maar ook om van elkaars middelen gebruik te kunnen maken. Bij GGD regio Utrecht ligt nu de vraag hoe de samenwerking met de andere GGD’s binnen de regio’s aan te gaan. Vragen als ‘Wat hebben zij ons te bieden?’ en ‘Wat kunnen wij hen brengen?’ staan hierbij centraal. Dat is ook de casus waarmee onze adviseurs deze masterclass bezig zijn geweest.

 

De samenwerking gaat over het gebruik maken van elkaars expertise, maar ook over het eventueel opvangen en opvullen van elkaars diensten. GGD regio Utrecht weet goed wat ze zelf in huis hebben en wat ze kunnen bieden, maar heeft hier nog geen zicht op bij de andere GGD’s. Ook heerst de vraag wat zij uit de samenwerkingsregio willen halen en wat de andere GGD’s van de samenwerking verwachten. Echter, hoebespreek je dit wanneer je elkaar nog niet goed kent?

 

 

Vijf voorwaarden voor een kansrijke samenwerking

De casus is in kleine groepen van onze marktgroep uitgewerkt met het Common Eye-model voor Samenwerking in gedachten (zie onderstaand figuur).

 

Dit model beschrijft de vijf voorwaarden voor een kansrijke samenwerking: ambitie, belangen, relatie, organisatie en proces. Met de filosofie van het Common Eye-model in gedachten, zijn de adviseurs in gesprek gegaan met meerdere GGD-artsen over hun visie op de samenwerking. Wat zijn volgens hun de kosten en baten van de samenwerking en waar liggen kansen? Vervolgens gingen de adviseurs met deze input aan de slag om een korte pitch voor Bas, Marjolein en Nikki voor te bereiden waarbij zij beschreven hoe ze de samenwerking zouden beginnen. Hieruit kwam een aantal praktische ideeën, zoals een bezoek aan alle GGD’s uit de regio, naar voren waar Bas verder mee aan de slag kon om de samenwerking op te starten en vorm te geven.