Bij OchtendMensen verbreden en verdiepen we graag onze kennis. Dit doen wij niet alleen ten opzichte van theoretische kennis. Daarom organiseert elke marktgroep elke maand een ontbijtpraktijk. Hierin gaan we voorbij aan theoretische kennis en modellen, maar juist in gesprek met professionals uit het veld die hun lessen uit de praktijk met ons kunnen delen. Op de vrijdag voor kerst was het tijd voor de laatste ontbijtpraktijk van 2022 van de themagroep Bestuur & Samenleving. De laatste maar zeker niet de minste. Al toen we binnen kwamen werden we verrast door VR-brillen die voor ons klaarlagen. Dit beloofde dus een interessante sessie te worden!
Tijdens deze sessie kwamen Sem Boersma en Lies Hovestadt langs om ons mee te nemen in het werk van Humanex, het innovatieadviesbureau dat onderdeel is van TwynstraGudde. Zij organiseren en versnellen innovatie voor de maatschappelijke uitdagingen waar organisaties voor staan. Dit doen zij door het versterken van het innovatief vermogen bij hun opdrachtgevers, met als motto: voorsprong door vernieuwing. Hiervoor verzorgt Humanex bijvoorbeeld sessies bij bedrijven om inzicht te geven in de mogelijkheden die innovaties kunnen brengen. En dat is ook precies wat zij ons vandaag willen meegeven. De metaverse is één van deze ontwikkelingen en wordt gezien als enorme aanjager van innovatie in veel sectoren. Maar wat is dat nou eigenlijk? En nog belangrijker: wat kunnen we er eigenlijk mee?
Maak je geen zorgen als je geen idee hebt wat de metaverse is. Ook ik ging zonder enige voorkennis deze kennissessie in. Al snel werd het mij duidelijk dat de metaverse een virtuele wereld is waarin je kan werken, spelen en leven. Het stelt je in staat om virtueel mensen te ontmoeten, te netwerken of samen te werken, maar ook om evenementen te bezoeken, te ontspannen, winkelen, gamen of nieuwe vaardigheden te leren. Kortom: de mogelijkheden zijn ontelbaar en te vergelijken met de ‘echte’ wereld - maar dan virtueel. Het biedt dus nieuwe manieren om bijvoorbeeld op afstand samen te komen of mee te kijken met elkaars werk. Maar hoe duidelijk je het ook uitlegt, de metaverse is en blijft een vaag en ongrijpbaar begrip als je niet zelf hebt kunnen ervaren wat het nou precies is en doet.
Daarom was het na deze interessante introductie tijd om zelf aan de slag te gaan. De brillen konden op en het plezier kon beginnen. Na heel wat gelach, enthousiaste kreten en het samenstellen van avatars, zaten we dan eindelijk met elkaar in de virtuele vergaderzaal. Het was even wennen, maar al snel krijg je het idee dat je echt daar bent. Voor mij valt het tussen een fysieke meeting en een Teams meeting in. Door het cartoonachtige uiterlijk van de omgeving en de avatars, is het minder echt dan een fysieke meeting. Toch geeft het veel meer het idee van elkaar ontmoeten in dezelfde ruimte en samen zijn dan met digitale overleggen. Je kan kletsen met degene naast je, elkaar aankijken en meer gebruik maken van lichaamstaal, zoals handbewegingen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik positief verrast ben door alle kansen die het biedt.
Naast dat we ons ontzettend hebben vermaakt, heeft de ervaring van de metaverse ons ook een hoop geleerd. Het gebruik van de metaverse, VR-brillen of andere innovaties die de grens tussen realiteit en de virtuele wereld vervagen, zou ik voor deze sessie nooit als mogelijkheid hebben meegenomen voor bepaalde vraagstukken. Simpelweg omdat ik niet wist dat het een optie was. Door zelf te ervaren welke mogelijkheden dit biedt, heb ik beter zicht op wat we in de praktijk met deze ontwikkelingen en technologie kunnen doen. Ik neem deze ervaring dus mee naar mijn opdrachten en zie sneller wanneer we dit kunnen inzetten. Zo geeft het nieuwe mogelijkheden om elkaar op afstand te ontmoeten en kan het beter en sneller inzicht geven in hoe een nieuwe situatie, bijvoorbeeld de inrichting van een nieuw kantoor, ervaren wordt. Verder ben ik er weer iets bewuster van geworden dat we verder moeten kijken dan de gebaande paden. Bij OchtendMensen werken we niet alleen aan maatschappelijke thema’s van dit moment maar willen we ook vooruitgang brengen. Innovatie heeft ons veel te bieden om deze vooruitgang te realiseren, maar we moeten er wel voor open staan en er zelf actief mee aan de slag gaan.
Wil je meer weten over wat wij binnen de thema’s Bestuur & Samenleving doen? Lees dan verder op onze themapagina.