Even een kopje thee zetten – je doet het en denkt er vaak niet bij na. Voor mensen met een visuele beperking is een alledaagse activiteit als deze vaak niet zomaar gedaan. Gelukkig is daar een snufje op bedacht: de niveaudetector, die een signaal afgeeft als je tijdens het inschenken van kokend water de rand van de mok bereikt. Over deze en andere innovaties ontdekten we meer tijdens de masterclass van de marktgroep Zorg & Gezondheid. Wij mochten hiervoor op bezoek bij Bartiméus – een organisatie die zich inzet voor mensen met een visuele beperking – en ontdekken hoe zij innovatie laten werken.
Deze blog vertelt je over hoe we in de masterclass aan de slag gingen met zorginnovatie en hoe we dat deden met een wel heel bijzondere aanpak: social design.
Middenin de bossen van Doorn ligt één van de zorginstellingen van Bartiméus, waar zo’n 306 bewoners met een visuele, lichamelijke en verstandelijke beperking zorg ontvangen. “100% leven” luidt het motto van Bartiméus. Door middel van zorginnovatie probeert de organisatie het leven van mensen met een visuele beperking makkelijker en leuker te maken zodat ze mee kunnen doen in het dagelijks leven: 100% leven. Het uitgangspunt hierin is om vanuit de cliënt naar het probleem te kijken en een passende digitale toepassing te vinden of te bedenken.
Bartiméus zet innovatie in op verschillende gebieden. Een goed voorbeeld is het inzetten van Virtual Reality om mensen met een visuele beperking te trainen in het zelfstandig reizen en oriënteren, of om zorgverleners te laten ervaren hoe het is om te leven met een visuele beperking. We mochten het zelfs uitproberen! Daarnaast ontwikkelt Bartiméus diverse e-health toepassingen, bijvoorbeeld één waarmee ouders en het kind met een visuele beperking via het internet een cursus kunnen volgen om samen met hun kind de weg te leren oversteken. Het bijzondere is dat Bartiméus niet alleen digitale innovaties ontwikkelt from scratch, maar juist ook op zoek gaat naar bestaande innovaties.
Bartiméus is een mooi voorbeeld van een organisatie die innovatie inzet zodat mensen met een visuele beperking beter kunnen meedraaien in de maatschappij, en daarmee ook écht de zorg verbetert. Hiermee ontzorgt de inzet van innovatie ook zorgprofessionals in het doen van hun werk.
Nadat we VR-brillen hebben uitgeprobeerd en Bartiméus het hemd van het lijf hebben gevraagd over de succesfactoren voor innovatie, doken we de theorie in. Als het gaat over (het ontwerpen van) innovatie, is social design een interessante methode om toe te passen. Hoe zorg je ervoor dat je oplossingen creëert die écht gebruikt worden door de eindgebruiker? Hoe betrek je de eindgebruiker bij het ontwerpproces?