Nieuws

Masterclass Samenwerken in duurzame transities

Geschreven door Sophieke Langenberg | Nov 29, 2024 9:26:52 AM

Op vrijdag 20 september 2024 volgden alle adviseurs van de marktgroep Klimaat & Duurzaamheid van OchtendMensen een inspirerende masterclass die in het teken stond van samenwerken in duurzame transities. Deze masterclass, onderdeel van ons opleidingstraject, bood ons de kans om dieper in te gaan op thema's die centraal staan in ons werk. We begonnen de dag bij de provincie Utrecht, waar we leerden over de complexe uitdagingen rond woningbouw en hoe deze verbonden zijn met een duurzame toekomst. In de middag doken we in de theorie van effectief samenwerken, wat essentieel is voor het realiseren van de duurzame transities die Nederland nodig heeft.

 

Duurzame transities: samen voor een toekomstbestendig Utrecht

Onze dag begon in het Provinciehuis in Utrecht met een inspirerende presentatie van Has Bakker, gedeputeerde en oud-OchtendMens. Hij nam ons mee in zijn werk rond klimaat en circulaire samenleving, waarin hij uiteenlopende thema's zoals uitstootvermindering, biodiversiteitsherstel en drinkwaterbescherming samenbrengt. Has benadrukte het belang van een samenhangende aanpak voor een toekomstbestendig Utrecht, waarbij klimaatadaptatie altijd een rol speelt: van woningbouw tot infrastructuur. Met oog voor verschillende belangen presenteert hij met zijn team concrete voorstellen en volgt hij de voortgang op de voet.

Het advies van Has aan ons om echt bij te kunnen dragen aan duurzame transities?: Blijf nieuwsgierig en stel kritische vragen. “Loop een middag mee en gebruik je frisse blik om nieuwe kansen te spotten. Jullie zijn een verfrissende sparringpartner voor bestuurders,” moedigde Has aan. Hij daagde ons uit om altijd in oplossingen te denken. “Just nail it,” zoals hij het verwoordde!

 

 

“Loop een middag mee en gebruik je frisse blik om nieuwe kansen te spotten. Jullie zijn een verfrissende sparringpartner voor bestuurders.”

Has Bakker

Gedeputeerde provincie Utrecht

 

 

 

Uitdagingen in de woningbouw: slimme keuzes voor de toekomst

Daarna nam Sander Haak, programmamanager Versnelling Woningbouw bij de provincie Utrecht, ons mee in de complexiteit van het bouwen in een snelgroeiende provincie. Utrecht wil jaarlijks 10.000 nieuwe woningen realiseren die toekomstbestendig zijn. Dat wil zeggen dat toekomstige woningen duurzaam en energieneutraal zijn. Dat raakt dus direct aan andere thema’s zoals de energietransitie en klimaatadaptatie.

Sander liet zien hoe de provincie een cruciale rol speelt in de transitie naar toekomstbestendige woningbouw door partijen samen te brengen en samenwerking te bevorderen. We gingen vervolgens zelf aan de slag met actuele uitdagingen: netcongestie, personeelstekorten en het verbeteren van de business case van woningbouwprojecten.

Ik sloot deze sessie af met twee persoonlijke inzichten. Namelijk dat samenwerking altijd cruciaal is voor vooruitgang en verandering. En dat er altijd meer mogelijk is dan het lijkt, maar dat je daarvoor net even wat creatiever en flexibeler naar de uitdagingen moet kijken. Zo hebben we het probleem van netcongestie aangepakt door nauwere samenwerking met de netbeheerders te onderzoeken. Daarnaast hebben we gekeken naar samenwerking met scholen, zodat vakmensen (in opleiding) al in een vroeg stadium kunnen worden ingezet voor de uitbreiding van het elektriciteitsnet.