Duurzaamheid wordt een steeds groter en belangrijker thema. Alice Vogel werkt sinds een jaar bij OchtendMensen als adviseur. En ook bij OchtendMensen speelt het thema Klimaat & Duurzaamheid een steeds grotere rol. In deze blog vertelt ze je meer over haar opdracht als projectleider ’Energiebesparing bedrijven en maatschappelijke organisaties’ bij de provincie Utrecht. En ze neemt je mee in hoe energiebesparing ook in haar werkzaamheden binnen OchtendMensen een rol speelt. Tot slot krijg je tien handige tips voor het besparen van energie en geld van haar cadeau!
In mijn studententijd maakte ik mij voor de zoveelste keer boos over dat het in de politiek niet opschiet met verduurzaming. Toen dacht ik: als ik het een ander kwalijk neem, moet ik zelf meer doen dan alleen mijn eigen leefstijl zo duurzaam mogelijk maken. En dus startte ik met vrijwilligerswerk als Energiecoach, waarbij ik met bespaarproducten op zak advies gaf over energiebesparing aan de inwoners van Amsterdam.
Na het afronden van mijn master Bestuurskunde zocht ik naar een baan waar ik dagelijks bezig kon zijn met de maatschappelijke vraagstukken rondom duurzaamheid. Al snel vond ik mijn plek bij OchtendMensen, de jongtalententak van organisatieadviesbureau TwynstraGudde. Als adviseur bij OchtendMensen volg je een driejarig leer-werktraject waarbij je de kans krijgt in verschillende rollen bij verschillende organisaties maatschappelijke impact te maken. Zelf werk ik specifiek aan en leer ik over het thema Klimaat & Duurzaamheid; zowel bij onze opdrachtgevers als binnen OchtendMensen.
Na vanuit OchtendMensen een jaar lang gewerkt te hebben aan het verduurzamen van Neerlands’ jongste stad Almere, doe ik nu een opdracht bij de provincie Utrecht als projectleider ‘Energiebesparing bedrijven en maatschappelijke organisaties’. In die rol werk ik aan twee thema’s: het ontwikkelen van stimuleringsmaatregelen voor besparing bij bedrijven, en een ondersteuningsaanpak voor de verduurzaming van zwembaden en sporthallen.
Daarbij komt veel kijken waar ik nog niet eerder over had nagedacht. Hoe ga je bijvoorbeeld om met de kosten van verduurzaming wanneer de instantie die de maatregelen toepast een andere is dan de instantie die de energierekening betaalt? En op welke vlakken van stimulering kan de provincie een rol spelen?
Met een uitgebreide inventarisatie bij gemeenten, andere provincies en bedrijven die ondersteunen bij verduurzaming, hoop ik tot het antwoord op die vragen te komen. En ondertussen grijp ik de kansen die ik zie om alvast te starten met energiebesparing met beide handen aan. Zo ontwikkel ik momenteel een training voor accountmanagers bij Utrechtse gemeenten om bedrijven beter te kunnen adviseren over energiebesparing.
Ook binnen OchtendMensen werk ik continu aan het thema duurzaamheid. Zo ben ik de coördinator van onze marktgroep Klimaat & Duurzaamheid. Een goede reden om bij alles dat er speelt binnen deze marktgroep aangehaakt te zijn: van kennissessies tot communicatie tot de samenwerking met TwynstraGudde op het thema Energietransitie.
Daarnaast vorm ik met drie andere OchtendMensen het Campagneteam Duurzaamheid. Met dit Campagneteam zetten we ons met (ludieke) acties in voor bewustwording en maatschappelijke impact van onze collega’s op het thema duurzaamheid. Ook werken we aan de verduurzaming van de bedrijfsvoering van OchtendMensen. Zo zijn alle maaltijden die vanuit OchtendMensen worden geregeld bijvoorbeeld alleen vegetarisch.
Mijn eerder opgedane kennis als energiecoach komt weer goed van pas! Om in verbinding te blijven met mijn OchtendMensen-collega’s tijdens het thuiswerken en hen tegelijkertijd bewust te maken van de mogelijkheden voor energiebesparing, zijn we (toen dat nog mocht) in energiecoach-duo’s met bespaarproducten en een achterzak vol met tips bij collega’s thuis langsgegaan. Zo hebben we als Campagneteam zélfs tijdens de ijspret van een aantal weken geleden de energierekening van onze collega’s lager gekregen!