Menu

Klimaat & Duurzaamheid

Verduurzamen van organisaties: Bastiaans opdracht bij de politie

Datum 03-10-2024
Verduurzamen van organisaties: Bastiaans opdracht bij de politie

Vol energie zetten wij ons in om de duurzaamheidstransitie verder te brengen. Bij OchtendMensen staat verduurzaming hoog in het vaandel aan de hand van drie perspectieven:  

- de projecten waarin we met onze opdrachtgevers impact maken;
- het verbeteren van onze eigen bedrijfsvoering, en  
- het verrijken van onze kennis en kunde via opleiding.  

Aankomende dagen geven we je een kijkje in de keuken in hoe onze adviseurs met duurzaamheid in hun dagelijkse werk aan de slag gaan. En vertellen een aantal adviseurs in een persoonlijke blog hoe het bijdragen aan verduurzaming een rol speelt in hun professionele ontwikkeling.  

Zo werkt OchtendMensen-adviseur Bastiaan Ilmer aan het verduurzamen van de politie door het toepasbaar maken van MVOI. Binnen het team duurzaamheid organiseert en faciliteert hij ambitiesessies voor de vertaalslag van strategische doelen. Hieronder lees je Bastiaans verhaal.

 

Wat doe je bij OchtendMensen?  

Na mijn Masteropleiding Bio-Inspired Innovation ben ik bij OchtendMensen breed aan de slag gegaan met het verduurzamen van organisaties in de (semi)-publieke sector. Sinds november 2021 ben ik werkzaam vanuit de marktgroep Klimaat & Duurzaamheid met als interessegebied de circulaire economie. In mijn huidige opdracht voor de politie draag ik binnen team Duurzaamheid bij aan het bereiken van Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI) doelstellingen. 

 

Hoe draag jij als adviseur in deze opdracht bij aan verduurzaming van de politie? 

Het team Duurzaamheid bij de politie heeft een uiteenlopende rol. De adviseurs dragen vanuit dit team bij aan het ontwikkelen van strategische beleidsplannen en het vertalen van beleid naar uitvoering om verschillende diensten binnen de politie te verduurzamen. Zo zijn bijvoorbeeld Routekaarten opgesteld voor onderdelen Vastgoed, Vervoer en ICT, waarbij dit team de voortgang op duurzame doelstellingen bewaakt.   

Een vast onderdeel van elke Routekaart beschrijft op welke duurzame MVOI thema’s met het aanbesteden en inkopen van producten en diensten impact wordt gemaakt. Dat zijn bijvoorbeeld energie- en CO2-reductie, circulariteit en ketenverantwoordelijkheid. Deze thema’s worden meegenomen tijdens de opstart van aanbestedingstrajecten. Hierbij kun je in de praktijk denken aan de elektrificatie van het wagenpark, het recyclen van kantoormeubilair en een aanpak voor het verwerken van politiehelmen bij einde levensduur. Het maken van de vertaalslag van duurzame doelen naar het uitvoeren ervan roept regelmatig vragen op.  

 

En wat doe jij binnen die context? 

Ik adviseer aanbestedingsteams in het praktisch toepasbaar maken van MVOI-thema’s om gestelde doelen te bereiken door het organiseren en faciliteren van ambitiesessies. Door middel van het wegen en prioriteren van MVOI-thema’s leg ik verbinding tussen de Routekaarten en relevante kenmerken in de aanbesteding die hierop aansluiten. De uitkomsten van zo’n sessie kunnen vervolgens bijvoorbeeld worden toegepast door een innovatief vraagstuk uit te lichten in de marktverkenning of specifieke vereisten te formuleren voor leveranciers. Daarbij adviseer ik ook over criteria wanneer aanbestedingsstukken worden opgesteld. 

Waar ik me ook mee bezig houd is het actueel houden en verbeteren van hulpmiddelen voor product- en dienstenmanager en inkopers. Een voorbeeld daarvan is het vormgeven van een beoordelingsformat dat aansluit bij de MVOI-thema’s. Dat draagt eraan bij dat in een aanbestedingstraject essentiële informatie beter geborgd is als de verschillende fases worden doorlopen. 

Op deze manier draag ik bij aan dat binnen de organisatie de vertaling wordt gemaakt van duurzame doelstellingen naar de praktijkuitvoering, zodat de politie maatschappelijk verantwoord inkoopt en deze doelen kan realiseren. Daarnaast zijn de ambitiesessies van betekenis in het vergroten van intern draagvlak voor en bewustwording van MVOI, en het voeren van waardevolle gesprekken over de maatschappelijke rol en unieke positie van de politie. 

 

 

 

Hoe heeft deze opdracht jouw ontwikkeling als adviseur beïnvloed?  

Het speelveld en de dynamiek die binnen de politie samenkomt bieden een interessante bodem om mij persoonlijk op te ontwikkelen. Mooie stappen heb ik kunnen maken in het vergroten van mijn overtuigingskracht, omgevingssensitiviteit en luistervaardigheden en ben zo voortdurend professioneel gegroeid in mijn adviesrol.  

De politie is een van de grootste werkgevers van Nederland. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze organisatie met veel uiteenlopende producten en diensten in aanraking komt om haar bedrijfsvoering en wettelijke taken uit te kunnen voeren. De diversiteit aan producten en diensten maakt dat het ene organisatieonderdeel zelfstandig al flinke stappen kan maken met betrekking tot MVOI en verduurzaming, waar dit bij andere onderdelen met meer onderzoek, verkenning en afstemming samenkomt. Daarbij heeft de politie een heldere primaire kerntaak: het waarborgen van de nationale veiligheid in Nederland en het handhaven van de rechtsorde. Het aanmoedigen en inspireren over hoe verduurzaming en veiligheid elkaar kunnen versterken is een terugkerend thema en ingewikkelde zoektocht.  

Dat vraagt van mijn aanpak om maatwerk tijdens sessies en het ontwikkelen van sensitiviteit voor wat kan en haalbaar is. In deze opdracht heb ik geleerd flexibel om te gaan in mijn werkwijze. En extra alert te zijn op welke relevante activiteiten eerder hebben plaatsgevonden en kansen en beweegruimte in de voorbereiding te herkennen. Een belangrijk aspect dat ik veel tegenkom is het belang van draagvlak. Ik heb veel geleerd over hoe ik dit kan creëren in mijn werkwijze en ervaren hoe essentieel het is draagvlak op verschillende plekken in de organisatie te verzamelen en bijeen te brengen. Daarmee ben ik mij nog bewuster geworden van het speelveld waarin ik mij bevind en de wisselwerking met mijn positie daarbinnen. Om organisatieontwikkeling te laten werken kan het effectiever zijn om een aantal knoppen gelijktijdig voor een kwart in te drukken, dan energie te richten om één hendel volledig om te zetten. De waarde die draagvlak daarin heeft is gedurende deze opdracht steeds meer op de voorgrond komen te staan in mijn aanpak. 

"Mooie stappen heb ik kunnen maken in het vergroten van mijn overtuigingskracht, omgevingssensitiviteit en luistervaardigheden en ben zo voortdurend professioneel gegroeid in mijn adviesrol."

Bastiaan Ilmer

Adviseur Duurzaamheid bij de Politie

 

 

Neem contact op met Irene Veldman - Business Manager Klimaat & Duurzaamheid

Wil je meer weten over hoe OchtendMensen in opdrachten werkt aan het verduurzamen van organisaties?

Maak een afspraak, dan vertellen we het je. Dat kan ‘in person’ op ons kantoor in Amersfoort of Den Haag, maar ook via het scherm of de telefoon.

Onderdeel van TwynstraGudde