Menu

Klimaat & Duurzaamheid

Verduurzamen van organisaties: House of Impact

Datum 14-10-2024
Verduurzamen van organisaties: House of Impact

 

Vol energie zetten wij ons in om de duurzaamheidstransitie verder te brengen. Bij OchtendMensen staat verduurzaming hoog in het vaandel aan de hand van drie perspectieven:

- de projecten waarin we met onze opdrachtgevers impact maken;

- het verrijken van onze kennis en kunde via opleiding;

- het verbeteren van onze eigen bedrijfsvoering.

 

Aankomende dagen geven we je een kijkje in de keuken in hoe onze adviseurs duurzaamheid in hun werkzaamheden tegenkomen. En vertellen een aantal adviseurs in een persoonlijke blog hoe het bijdragen aan verduurzaming een rol speelt in hun professionele ontwikkeling.

OchtendMensen-adviseur Leonie geeft je vandaag een inkijkje in hoe zij in haar rol als programmasecretaris bij House of Impact bijdraagt aan het verduurzamen van onze eigen bedrijfsvoering.

 

Wat doe je bij OchtendMensen?  

Vanaf februari 2023 werk ik bij OchtendMensen, en sinds dit jaar ben ik programmasecretaris bij House of Impact. In deze rol coördineer ik binnen heel TwynstraGudde, het moederbedrijf van OchtendMensen, de activiteiten op het gebied van duurzaamheid en sociale impact.

 

Hoe kom jij als adviseur verduurzaming tegen in je werk?

Het House of Impact-programma richt zich op de invloed van TwynstraGudde op mensen, de maatschappij en het milieu. We onderzoeken daarbij hoe we als organisatie verdere stappen kunnen zetten richting verduurzaming. In mijn rol als programmasecretaris werk ik samen met alle projectmanagers om duurzame ideeën, initiatieven en maatregelen om te zetten in beleid, zodat duurzaamheid stevig verankerd wordt binnen de organisatie.

Onze projecten richten zich zowel op de interne organisatie, zoals duurzamere inkoop, catering en beleid, als op de manier waarop we duurzaamheid kunnen integreren in onze adviesopdrachten. Onlangs hebben we onze Impact Tool gelanceerd, waarmee we de invloed van onze opdrachten op de Sustainable Development Goals in kaart brengen. Daarnaast gaan we in gesprek met opdrachtgevers om samen te verkennen hoe we de impact van onze opdrachten verder kunnen vergroten.

Binnen TwynstraGudde heeft OchtendMensen een voortrekkersrol op het gebied van verduurzaming. Zo is alle lunch en catering inmiddels volledig vegetarisch, krijgen OchtendMensen standaard een Fairphone als werktelefoon, en maken we gebruik van OV-fietsen. Als young professionals krijgen we echt de kans om bestaande werkwijzen kritisch te evalueren en verbeteren.

 

 

Hoe beïnvloedt je werk binnen House of Impact jouw ontwikkeling als adviseur?

Mijn werk bij House of Impact heeft veel te maken met veranderkunde, omdat de vraag hoe we mensen kunnen meenemen in een bepaalde beweging centraal staat. Hoewel we in ons werk als adviseurs vaak praten over verandering, blijkt het toepassen ervan binnen onze eigen organisatie een stuk uitdagender!

Allereerst leer ik veel over effectief communiceren en hoe ik de veranderboodschap kan vertalen naar onze doelgroep: mijn collega’s. Steeds vaker stel ik mezelf vragen als: hoe stem ik mijn boodschap af op degene die voor me staat of op de lezer van mijn tekst? Welke communicatiestrategie sluit vanuit veranderkundig oogpunt het beste aan? En hoe zorg ik ervoor dat onze doelgroep zich echt verbonden voelt met de boodschap? Daarbij merk ik dat het helpt om de inhoud tot leven te brengen, bijvoorbeeld door visuele elementen in onze kantoorruimtes. Ook is het belangrijk om boodschappen goed af te stemmen met onze ambassadeurs—de collega’s die als onze ogen en oren binnen de organisatie fungeren.

Naast het communiceren van de boodschap, richt mijn rol zich ook op het ophalen van behoeften en het samen met projectmanagers en de programmamanager zoeken naar oplossingen. In mijn sleutelrol als programmasecretaris, waarin ik met iedereen binnen House of Impact samenwerk en bij alle processen betrokken ben, kan ik goed luisteren naar wat er aan verandering nodig is en dit koppelen aan passende oplossingen.

Tot slot vind ik het erg waardevol om te werken aan thema’s die me persoonlijk aanspreken. Hoewel ik een kleine schakel ben, zie ik dat mijn werk vruchten afwerpt. Daarnaast is het ontzettend motiverend om deel uit te maken van een organisatie die zo intrinsiek gedreven is. De nieuwe ideeën inspireren mij, en dat enthousiasme werkt aanstekelijk!

"In mijn sleutelrol als programmasecretaris, waarin ik met iedereen binnen House of Impact samenwerk en bij alle processen betrokken ben, kan ik goed luisteren naar wat er aan verandering nodig is en dit koppelen aan passende oplossingen."

Leonie Buijsse-Mgbemena

Programmasecretaris House of Impact

 

 

Neem contact op met Irene Veldman - Business Manager Klimaat & Duurzaamheid

Wil je meer weten over House of Impact?

Maak een afspraak, dan vertellen we het je. Dat kan ‘in person’ op ons kantoor in Amersfoort of Den Haag, maar ook via het scherm of de telefoon.

Onderdeel van TwynstraGudde