Op het eerste gezicht lijkt het zo simpel: 40 uur werken betekent van maandag tot en met vrijdag van ongeveer 9 tot 5 uur aan de slag, en daarna je laptop dichtklappen. Maar hoe balanceer je dit nou écht met je eigen tijd, die zich vult met sport, familie en vrienden zien, misschien een relatie, hobby’s, koken en boodschappen doen, en… misschien ook nog een momentje even niks? Adviseur Eva Abels werkt sinds mei 2022 bij OchtendMensen en vertelt je graag over haar zoektocht naar een gezonde werk-privébalans.
Een goede en gezonde balans tussen werk en eigen tijd vind ik heel belangrijk, maar het creëren en behouden van deze balans vormt best een uitdaging. In dit digitale tijdperk staan we altijd “aan”, met appjes, telefoontjes en e-mails die voortdurend om je aandacht vragen. Bovendien werken we steeds meer hybride: een deel van de week op locatie, een deel thuis. Hoewel ik die afwisseling erg prettig vind – zo kun je thuis ook even tussendoor een wasje draaien en wat later opstaan omdat je geen reistijd hebt - merk ik dat hierdoor de grens tussen mijn werkdag en eigen tijd vervaagt. Sinds mijn start bij OchtendMensen heb ik al een hoop geleerd over hoe een gezonde (werk)week er voor mij uitziet en krijg ik de ruimte om hiermee te experimenteren. Zo lukt het invullen van een gezonde werk-privébalans me steeds beter.
Toen ik bij OchtendMensen begon, werd ik overrompeld door de vele georganiseerde activiteiten: sessies over diversiteit en inclusie, borrels en feestjes, intervisie, sportieve activiteiten, Ochtendploeg-uitstapjes, kwartaalbijeenkomsten, de Summercourse. Omdat OchtendMensen onderdeel is van TwynstraGudde, worden we daar ook nog voor van alles uitgenodigd, zoals masterclasses, het faalfestival en een discofeest. Viel ik even met mijn neus in de boter! Ik stortte me volop in dit aanbod en wilde overal aan meedoen. Maar: er moest ook nog (gewoon) gewerkt worden en ik worstelde met het combineren van al deze (sociale) activiteiten met mijn privéleven.
Gelukkig was daar mijn buddy, aan wie ik aan het begin van mijn OchtendMensen-traject gekoppeld werd. Mijn buddy heeft mij veel geholpen om (beter) te kiezen met betrekking tot deze activiteiten; het lukt heus niemand om aan alles mee te doen en dat hoeft ook helemaal niet. Al snel lukte het maken van deze keuzes me wel aardig, maar: mijn (werk)week omvatte natuurlijk veel meer dan alleen de (extra) OchtendMensen- en TwynstraGudde-activiteiten. “Gewoon goed je grenzen aangeven”, hoor je doorgaans als advies wanneer de drukte toeneemt. Ja maar, hoe dan?!
Afgelopen september had ik bijvoorbeeld een volle maand: mijn opdracht werd verlengd maar ging van vier naar drie dagen (waarbij nog niet direct gekeken was naar een evenredige vermindering van taken), ik begon met een nieuwe opdracht voor één dag in de week, mijn opleidingstraject ging van start, ik was aan het trainen voor de Dam tot Damloop, ik was mijn cursus voor Zumba-instructeur aan het afronden en er stonden twee weekendjes weg op de planning. Ik merkte dat ik steeds meer in een overlevingsmodus raakte om mijn dagen door te komen. Als klap op de vuurpijl testte ik positief op Corona; een harde druk op de pauzeknop.
Ik werd opgevangen door het fijne vangnet van OchtendMensen, waarbij mijn business manager en talentmanager vooraan staan. Ik kreeg de tijd en ruimte om goed uit te zieken en bij te komen, en daarna hielpen ze mij om stap voor stap weer dingen op te pakken. Ook kwam het nodige gesprek op gang: dit was echt even te veel geweest, en hoe kan ik dit voortaan anders gaan doen?
Bij je start bij OchtendMensen word je gekoppeld aan een talentmanager die jou helpt met je persoonlijke ontwikkeling. Met hulp van mijn talentmanager ben ik op zoek naar een manier van werken die voor mij werkt (pun intended). Samen denken we na over vragen zoals: waar krijg ik energie van, en waar loop ik op leeg? Hoe verdeel ik mijn energie over de dag en hoe pas ik mijn werkzaamheden daarop aan? Welke verwachtingen stel ik daarin aan mezelf? Dit soort vragen zetten mij aan het denken en helpen om mezelf beter te leren kennen.
Ik heb bijvoorbeeld geleerd dat ik het lastig vind om pauzes te nemen en beschouwde rust als iets wat ik moest “verdienen”. Mijn talentmanager adviseerde mij om te proberen te pauzeren wanneer ik voelde dat ik het nodig had, in plaats van wanneer ik vond dat ik het “mocht”. Dat lukt nu soms heel goed en soms wat minder, maar ik leerde ook: als ik te weinig pauze of rust nam, werd ik juist mínder productief en keek ik met een onprettig gevoel op de week terug.
Ook bij mijn collega-OchtendMensen merk ik dat het thema ‘werk-privébalans’ speelt. Aan de hand van stellingen gingen we hierover met elkaar in gesprek. Zo ontdekte ik dat mijn collega’s op verschillende manieren invulling geven aan een gezonde werkweek en hiervoor verschillende strategieën gebruiken. Het was voor mij een eyeopener dat er dus niet één manier is waarop de werk-privébalans “moet” zijn en dat er helemaal geen goed of fout is – het staat mij juist vrij om binnen mijn tijd bij OchtendMensen te ontdekken wat bij mij past en wat een gezonde balans voor mij betekent.
Het fijne van OchtendMensen vind ik dat het allemaal bespreekbaar is. De open en vertrouwde sfeer maakt dat leuke maar ook moeilijke dingen gedeeld kunnen worden. Bovendien heb ik gemerkt dat wanneer ik tegen iets aanloop, ik hier vrijwel nooit de eerste of enige in ben, maar dat collega’s mijn vragen en moeilijkheden herkennen of iets vergelijkbaars hebben meegemaakt. Door het delen van hun ervaringen en tips, krijg ik weer nieuwe inzichten en ideeën om mee verder te gaan.
Met vallen en opstaan kom ik erachter hoe ik op een goede en gezonde manier mijn week in balans breng. In de afgelopen periode heb ik drie dingen geleerd die mij hierbij helpen:
1. Betere keuzes maken, of überhaupt keuzes maken (in plaats van niet kunnen of willen kiezen, er actief voor kiezen iets niet of juist wel te doen). Hierbij zie ik mijn tijd en energie als een resource, die ik net als geld maar één keer kan uitgeven.
2. Meer rekening houden met mijn energieniveau door de dag en week en mijn planning daarop aanpassen. Ik ben me ervan bewust dat ik niet op elk moment tot alles in staat ben – en het is oké om dat niet te verwachten. Soms lukt iets gewoon even niet.
3. Rustmomenten blokken in mijn agenda als een afspraak. En dan daadwerkelijk iets leuks of ter ontspanning doen, en niet stiekem mijn to do-lijstje afwerken of die ene collega terugbellen tijdens een wandeling die bedoeld was om mijn hoofd leeg te maken.
Soms raast de week aan me voorbij, en het is fijn om handvatten te hebben om juist in die weken wat extra balans op te zoeken. Een open deur, maar uiteindelijk ben jijzelf de hoofdverantwoordelijke om je tijd op een voor jou prettige manier in te vullen. Gelukkig ben ik niet alleen in mijn zoektocht naar een gezonde werk-privébalans, en staat mij nog ruim twee jaar aan fijne support vanuit OchtendMensen te wachten!
Lijkt het jou ook leuk om te werken bij OchtendMensen? Lees dan verder op onze pagina Werken bij OchtendMensen.