Menu

OchtendMensen-nieuws

Zomerbijeenkomst OchtendMensen: Diversiteit en Inclusie

Datum 14-08-2024
Zomerbijeenkomst OchtendMensen: Diversiteit en Inclusie

Door Anne-Roos Frissen en Michal Janssen - augustus 2024

Bij OchtendMensen hebben we de zomer goed ingeluid met onze jaarlijkse Zomerbijeenkomst. In juni kwamen we samen voor een inspirerende middag vol workshops rond het thema Diversiteit & Inclusie (D&I). We voerden goede gesprekken, verplaatsten ons in de schoenen van een ander, kregen veel nieuwe informatie en moedigden zelfexpressie aan. Na de inhoudelijke workshops hebben we genoten van de zon en onze OchtendMensen-band en lekker gezwommen en gesupt in de Amersfoortse Eem. 

Diversiteit en inclusie bij OchtendMensen

Bij OchtendMensen hechten we er waarde aan om de verschillen in mensen en ideeën te zien, te begrijpen, in te zetten en te waarderen. Door binnen en buiten OchtendMensen blijvend met elkaar het open gesprek aan te gaan, krijgen we meer oog voor verschillende standpunten en leren we deze beter te begrijpen en waarderen. We beseffen ook dat we er op het gebied van diversiteit en inclusie nog niet zijn. Wij blijven ons hierin als organisatie ontwikkelen en willen ingewikkelde of juist inspirerende onderwerpen bespreekbaar maken. Tijdens onze Zomerbijeenkomst zijn we samen op verschillende manieren met D&I aan de slag gegaan. 

DSC_5687 kopie

Inspirerende en openhartige workshops 

De bijeenkomst begon met een inspirerend plenair panelgesprek met Meryem Kilic-Karaaslan, directeur van TwynstraGudde Interim Management en Tjerk Jaarsma, adviseur van OchtendMensen, die ons aan het denken zetten over de diverse aspecten van D&I. We voerden een open gesprek over etniciteit en queerness, waarbij Meryem en Tjerk ons door hun persoonlijke verhalen hebben geïnspireerd. Daarna was het tijd om zelf aan de slag te gaan in verschillende workshops.  

Tijdens de workshop "Gender in taal" zijn wij onder leiding van Tjerk aan de slag gegaan met het ontleden van LGBTQIA+. Waarom kiest iemand ervoor om een bepaald label op te plakken? En hoe spreek je iemand dan aan? The Genderbread Person (afgebeeld hieronder) helpt je om het verschil tussen gender, identiteit/expressie en je geslacht (Sex) en geaardheid (Attaction) te begrijpen. De sessie leidde tot mooie gespreken waarbij iedereen in een veilige omgeving kon leren. De belangrijkste boodschap van Tjerk luidde: ''Stel vragen uit oprechte interesse en wees niet bang om fouten te maken''.  

Bron: itspronouncedmetrosexual.com                        

Tijdens de workshop Hormooncyclus gingen we onder leiding van OchtendMensen Carolien Veldsink en Eva Abels met elkaar in gesprek over de verschillende fasen van de hormooncyclus. We kregen inzicht in de verschillende hormonen, hun verloop en effecten op je gemoedstoestand en vaardigheden door de hormooncyclus heen. Met elkaar hebben we nagedacht hoe we de verschillende fasen van een hormooncyclus bewuster kunnen herkennen en positief kunnen inzetten. Informatie en inzichten die voor iedereen die een goede mensenmanager wil zijn (en zeker ook voor leiders van de toekomst), relevant is. 

Jezelf beter leren kennen kan op veel verschillende vlakken. Het was tof om te zien hoeveel herkenning er vanuit de groep kwam en welke gesprekken het thema opriep – zowel onder vrouwen als onder mannen!

Carolien Veldsink

Adviseur OchtendMensen

De bijzondere workshop Blind Baseball - een aanpassing van het reguliere honkbal voor blinden en slechtzienden - werd gegeven door twee slechtziende/blinde spelers uit het Nederlandse honkbalteam en hun enthousiaste coaches van de HSV Cheetahs uit Zuid-Limburg. Deze sportieve activiteit biedt mensen met een visuele beperking de kans om deel te nemen aan een sport die speciaal voor hen is aangepast. Er wordt gebruik gemaakt van ballen die geluid maken, zodat spelers de bal kunnen horen in plaats van zien. Het is de enige sport waarbij mensen met een visuele beperking volledig vrij kunnen rennen, in volledig vertrouwen op hun teamgenoten. Ons ging het erom dat wij ons konden verplaatsen in een persoon met een visuele beperking. Het was niet alleen een hele bijzondere en mooie ervaring, maar het leidde ook tot veel plezier bij iedereen op het veld. Juist door het ongemak en de onzekerheid van het niet kunnen zien te ervaren én te accepteren. Kortom: een aanbeveling om een keer mee te maken!  

DSC_5961 kopie-1

De workshop Protest door kunst werd gegeven door OchtendMensen Michal Janssen, Kaya Lücker en Emma de Jager. D&I betekent ook de ruimte creëren voor iedereen om zich te uiten over thema's die zij belangrijk vinden. In deze workshop hebben we onze creativiteit ingezet door protestborden te ontwerpen over een eigen gekozen thema. De ontwerpen hebben we daarna zelf gezeefdrukt.  

Ik zie protest als een vorm van zelfexpressie. Je drukt namelijk je gevoelens over maatschappelijke problemen uit. Kunst helpt hierbij om het beeldend te maken. Het was heel leuk om te zien hoe iedereen zijn creativiteit inzette voor eigen gekozen onderwerpen. Het resultaat was super: mooie en diverse protest-zeefdrukken en deelnemers die erg enthousiast waren over hun eigen creativiteit en de gesprekken die onderling gevoerd werden.”
-
Michal Janssen

DSC_5708 kopie

Een woord dat je wellicht wel bekend in de oren klinkt, maar waar je (waarschijnlijk nog) geen goed beeld bij hebt: de dansstijl Vogue. Het is een stijl die eind jaren ‘70 en begin jaren ‘80 opkwam. De dans is ontstaan in de underground ‘ballroom-scene’ in New York en is een ode aan de mode en queer people of colour. De balzalen waren een veilige thuishaven voor de LGBTQIA+ gemeenschap van kleur die er helemaal zichzelf konden zijn. Danser en dansleraar Shahin Damka heeft ons de geschiedenis van deze dans bijgebracht en ons begeleid in het ons eigen maken van deze stijl. Het resultaat was dat met veel plezier en een vrij gevoel werd gedanst. 

OchtendMens Marten Baaij blikt er positief op terug: “Als je de kans krijgt om onder werktijd te Voguen, dan moet je die altijd aangrijpen. In twee uurtjes leerden we over de oorsprong, verschillende stijlen en gingen we aan de slag met de basistechnieken. Na de sessie liep ik vol energie en met nieuwe kennis naar buiten!” 

Zon, samen en de OchtendMensen-band 

Na al deze educatieve én leuke workshops was het tijd om het brein wat rust te gunnen en simpelweg te genieten van het stralende weer en alles wat de (volledig uit gerecycled materiaal gebouwde) locatie ROER aan de Eem te bieden heeft. Zij hebben duurzaamheid hoog in het vaandel en werken bijna alleen met lokale bedrijven in Amersfoort samen, waar zij hun producten vandaan halen. 

Een aantal collega's pakten vol enthousiasme de peddels op om te gaan suppen, er werd geborreld en gebarbecued in de zon en de OchtendMensen-band voorzag ons van een nieuw repertoire. Het bleek dat de workshops nog tot genoeg gespreksstof leidden. Een inspirerende en fijne start van de zomer! 

 

Onderdeel van TwynstraGudde