Migratie is één van de meest besproken thema’s in Nederland. De kranten en de nieuwswebsites staan vol met artikelen over verschillende onderwerpen binnen dit thema. Eén van die onderwerpen is asiel: een onderwerp dat voor verschillende uitdagingen zorgt. De voornaamste uitdagingen rondom asiel in Nederland zijn de opvang, huisvesting, zorg en de integratie en participatie van asielzoekers.
Het COA is verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding van asielzoekers in Nederland. OchtendMensen-adviseur Willem Clumpkens werkt als Junior Vastgoedregisseur Bestuurlijk bij het COA mee aan het realiseren van huisvesting voor asielzoekers in Nederland. In deze functie houdt Willem zich bezig met het verwerven en behouden van vastgoed, coördineert hij projecten en houdt hij de belangen van de verschillende stakeholders in het oog.
“Zonder vastgoed en de toestemming en medewerking van gemeenten kan het COA geen opvang bieden voor asielzoekers in Nederland”, vertelt Willem. “Iedereen kent de beelden uit 2022 uit Ter Apel toen asielzoekers op het gras moesten slapen. Om dit te voorkomen dient het COA huisvesting te realiseren waarin opvangplekken kunnen worden gecreëerd.” Voor deze opdracht gaat Willem in gesprek met vastgoedeigenaren om vastgoed te verwerven en te behouden. Daarnaast probeert hij in gemeenten en met gemeenten draagvlak te creëren voor de komst van een asielzoekerscentrum (AZC). “Zeker dat laatste is super uitdagend omdat het zo’n politiek-bestuurlijk gevoelig onderwerp is. Tegelijkertijd is dat juist hetgeen deze opdracht zo leuk maakt. Ik zie soms wel drie per week een nieuwsbericht langskomen over projecten waar ik aan heb gewerkt.”
In de rol van Junior Vastgoedregisseur Bestuurlijk leert Willem snel te schakelen, moet hij de verschillende belangen van meerdere partijen in het oog houden en deze partijen bij elkaar proberen te brengen. Verder leert hij onder andere snel en zelfstandig verantwoordelijkheid te pakken en onder tijdsdruk te werken. “Juist omdat dit thema zo onder een vergrootglas ligt, krijg ik te maken met onverwachte gebeurtenissen waardoor ik leer flexibel te zijn en om te gaan met telkens veranderende uitgangspunten.”
Het COA staat de laatste jaren als organisatie in de spotlights en krijgt hierbij te maken met de invloed van politiek en beeldvorming. De Bestuurlijk Vastgoedregisseur is vaak het gezicht van het COA voor gemeenten en vastgoedeigenaren. Het opbouwen van een relatie met deze partijen is het startpunt voor het realiseren van een AZC. Vaak hebben de partijen allemaal hetzelfde doel voor ogen, maar hebben de partijen verschillende belangen. “Juist een opdracht in dit spanningsveld en de maatschappelijke impact die je kan maken is wat het werk als Junior Vastgoedregisseur Bestuurlijk zo uitdagend en leuk maakt”, sluit Willem af.