Sociaal ondernemen
Wij werken met oog voor elkaar en onze omgeving
De kern van ons werk is dat wij bijdragen aan het oplossen van de grote maatschappelijke vraagstukken van dit moment. Als organisatie zien wij veel mogelijkheden om een positieve impact te hebben op onze maatschappij.
De maatschappelijke uitdagingen van vandaag en morgen vragen nú om actie. Als OchtendMensen geloven wij dat hier een nieuw soort leiderschap voor nodig is, van gedreven en resultaatgerichte leiders die verbinden.
Om daadwerkelijk te kunnen verbinden, is het essentieel dat we als jonge professionals ons blikveld verruimen en met verschillende groepen in de samenleving samenwerken. Dit doen we op verschillende manieren.
Maatschappelijk project
Het maatschappelijk project vormt een kernonderdeel van ons driejarig traject, omdat we geloven dat betrokkenheid bij de wereld om ons heen cruciaal is voor adviseurs en hun professionele ontwikkeling. Alle OchtendMensen draaien in ieder geval één keer tijdens hun OchtendMensen-tijd mee in een maatschappelijk project. Het maatschappelijk project daagt je uit om buiten je eigen bubbel te treden, directe impact te maken en de maatschappelijke vraagstukken waar we aan werken beter te begrijpen. Door de jaren heen zijn al verschillende maatschappelijke projecten opgezet:
Refugee Talent Hub
Veel vluchtelingen in Nederland willen graag aan het werk, maar het is vaak moeilijk voor hen om een betaalde baan te vinden. Door middel van het mentortraject van Refugee Talent Hub delen OchtendMensen hun kennis, energie, ervaring en netwerk met statushouders om hen te ondersteunen in hun zoektocht naar werk.
ROC Amersfoort
Gedurende het buddytraject met ROC Amersfoort trekken Ochtendmensen op met studenten van het ROC Amersfoort. Samen zijn er maatschappelijke activiteiten georganiseerd: van bingo in het verzorgingstehuis tot pingpong in het buurthuis. Door uitwisseling van ideeën en perspectieven hebben de OchtendMensen en studenten veel van elkaar geleerd én een leuke activiteit neergezet.
Stichting Huis Miereveld
Huis Miereveld organiseert activiteiten in haar buurthuis om sociale cohesie in Amersfoort-Zuid te bevorderen. De stichting legde een hulpvraag over haar organisatie-inrichting neer bij OchtendMensen. Via gesprekken, vrijwillige activiteiten en het bouwen van een dashboard leren OchtendMensen de stichting kennen en adviseren zij haar bestuur en coördinatoren rondom organisatieontwikkeling en -verbetering.
Stichting Taal Doet Meer
Stichting Taal Doet Meer werkt aan het versterken van de Nederlandse taalontwikkeling voor mensen met een taalachterstand. OchtendMensen onderzoeken in een pro bono adviestraject via interviews, gesprekken en analyses op welke manieren Stichting Taal Doet Meer haar groeiambitie kan realiseren.
JINC
JINC is een landelijke organisatie die zich inzet voor gelijke kansen op een goede start op de arbeidsmarkt. De organisatie richt zich op kinderen die opgroeien in een omgeving met werkloosheid en weinig positieve rolmodellen. Als carrière coaches begeleiden Ochtendmensen jongeren van 15-16 jaar in hun beroeps- en studieoriëntatie.
Ervaringen van adviseurs
- Ervaringen met de Refugee Talent Hub lees je in deze blog en in deze blog
- Het buddytraject met ROC Amersfoort
- Het pro bono adviestraject bij Taal Doet Meer
Ons blikveld verruimen als professionals
We denken actief met elkaar na over hoe wij ons blikveld verder kunnen verruimen en vinden het belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan over maatschappelijke impact en thema's. Zo organiseerden we een inspiratiesessie waarin we stilstonden bij ervaringsdeskundigheid. Aan de hand van persoonlijke verhalen maakten drie ervaringsdeskundigen ons ervan bewust hoe belangrijk het is om ervaringskennis aan tafel te brengen bij de maatschappelijke vraagstukken waar wij aan werken. Lees hier meer over de bijeenkomst.
Een dag in de praktijk
Binnen onze opdrachten werken we aan maatschappelijke uitdagingen. Als OchtendMensen vinden we het belangrijk om beter bewust te worden van de maatschappelijke context van onze opdrachten. Dat doen we door de dagelijkse praktijk op te zoeken en kansen te zoeken om mee te lopen op plekken waar wij in ons werk niet komen, maar waar ons werk wel aan raakt.