Gedurende acht weken stonden de vrijdagen van OchtendMens Tamara Koekkoek in het teken van persoonlijke ontwikkeling. Woorden als professionele identiteit, veranderkunde en expertise passeerden de revue. Hoe dat kwam? Samen met dertien andere junior-adviseurs van OchtendMensen en TwynstraGudde volgde zij het kerntraject ‘Leren Adviseren’. Na twee jaar kon dit traject weer volledig fysiek plaatsvinden. In deze blog deelt ze haar ervaringen over dit kerntraject, dat onderdeel is van het uitgebreide driejarige opleidingstraject van OchtendMensen.
Tijdens de kick-off op een vrijdagochtend in september werd duidelijk wat we konden verwachten van de opleiding ‘Leren Adviseren’. Trainer Machiel Willemsen nam ons mee in de planning voor de aankomende weken. We zouden aan de slag gaan met diverse opleidingsmodules die aansluiten bij de praktijk van de junior adviseur.
Ieder gaat dit opleidingstraject in met een eigen leervraag. Deze vraag was de rode draad door het gehele programma. Aan de hand van mijn leervraag startte ik met leren over het vak adviseren en de rollen die je daarbij kunt aannemen. In de bijeenkomsten daarna bouwden we verder en leerden we over het speelveld, organisatie- en veranderkunde en over omgaan met weerstand. Dit ging gepaard met interactieve oefeningen, gezamenlijke lunches en altijd voldoende tijd om samen een ommetje te maken en een frisse neus te halen. Een persoonlijk hoogtepunt was voor mij de tweedaagse module op locatie in Amersfoort. Tijdens deze twee dagen was er voldoende tijd en ruimte om het begrip expertise nader te verkennen en te reflecteren op de betekenis hiervan voor mij als adviseur.
Gedurende het kerntraject ‘Leren Adviseren’ leerden we ook over presenteren en groepsdynamiek. Twee ervaren gasttrainers verzorgden deze trainingen. Door hun frisse visie kreeg ik zelf nieuwe verrassende inzichten. Zo leerde ik over drie kernmomenten in een presentatie, namelijk persoonlijke verbinding, essentie en het crescendo slot. Ook werd ik mij bewust van mijn ‘gouden schuifje’ (dat wat jij van nature veel laat zien) door het terugkijken van mijn eigen presentatie op video en door de directe feedback van collega’s en trainers. Spannend? Ja, zeker. Maar daardoor juist extra leerzaam!
Veel van deze kennis en ervaringen ben ik gaan toepassen in mijn opdracht als Projectmanager bij de Omgevingsraad Schiphol. De veranderkleuren van De Caluwé hielpen mij in het analyseren van samenwerkingsvraagstukken binnen de organisatie. Ook heb ik de aangereikte stappen voor het komen tot een goed ontwerp voor een groepsbijeenkomst in de praktijk toegepast. Bij individuele gesprekken heb ik de geleerde gesprekstechnieken (bijvoorbeeld luisteren, samenvatten, doorvragen) gehanteerd.
De laatste module van Leren Adviseren stond grotendeels in het teken van eindpresentaties. Daarin ging iedere adviseur in op de volgende vragen: “Wat is het persoonlijk door jou geleerde?” en “Wat is de essentie van jou als adviseur?” Dit mochten we presenteren in aanwezigheid van de managers van de verschillende adviesgroepen.
Naast jezelf leer je in dit kerntraject ook de ander goed kennen, doordat je van begin af aan dit traject met een vaste groep mensen doorloopt. Ter gelegenheid van de afronding van dit kerntraject hebben we met elkaar een erg gezellige borrel in Amersfoort gehad!
Wil je meer weten over solliciteren of werken bij OchtendMensen of je inschrijven voor onze inhousedag, lees hier dan verder!
Ben je benieuwd of deelname aan onze opleidingen voor de jonge professionals uit jouw organisatie interessant is? Neem dan contact op met Stéphanie Luijks, coördinator Werving en Selectie bij OchtendMensen, om de mogelijkheden te verkennen.