Nieuws

Master­class Klimaat & Duurzaam­heid op de Floriade

Geschreven door Isis Weekenborg | Dec 1, 2022 10:19:28 AM

Isis Weekenborg, juli 2022

In Almere vallen de laatste regendruppels en breekt de zon langzaam door. Een groep van 13 jonge professionals van de marktgroep Klimaat & Duurzaamheid van OchtendMensen betreedt de Floriade! We hebben hier vandaag een masterclass van diverse inspirerende mensen die werkzaam zijn in ons vakgebied Klimaat & Duurzaamheid. Bij OchtendMensen volg je twee keer per jaar een Masterclass met je marktgroep. Dit is een dag in het teken van een actueel thema binnen de markt op een passende locatie. Een leuke manier om te leren en geïnspireerd te worden.

Growing Green Cities

Onze trip naar de Floriade was geïnspireerd door het huidige thema van de Floriade Expo 2022: Growing Green Cities. Op de Floriade van 2022 worden oplossingen gepresenteerd om steden groener, gezonder en leuker te maken. Daarnaast is de Floriade zo gebouwd dat het na de tentoonstelling een nieuwe groene stadswijk wordt: Hortus. Kortom, genoeg wat ons interesseert als ambitieuze jonge professionals werkzaam op het gebied van duurzaamheid.

Duurzaamheid politiek en economisch interessant maken

Op het Floriade-terrein spreken we als eerste met Sander van Voorn. Sander is zowel programmamanager Groene en Gezonde Stad als programmamanager Floriade Legacy, beide bij de gemeente Almere. Hij neemt ons mee in de duurzaamheidsambities van de stad; iets waar onze collega Alice Vogel hem eerder bij heeft geholpen.

Sander vertelt ons meer over zijn aanpak om de duurzaamheidsambities van de grond te krijgen. Hij ziet het als zijn missie om duurzaamheid politiek en economisch interessant te maken, zodat alle politieke partijen inzien dat ze baat hebben bij duurzaamheid. Hij zet zich er ook voor in om de energie en de samenwerkingen die tijdens de Floriade ontstaan vast te houden na de Floriade. De bedrijvigheid en kansen die deze samenwerkingen nu opleveren, blijft de gemeente Almere graag inzetten voor de stad.

De wereld is nu maar 9% circulair

Na een duurzame en lokale lunch verzamelen we bij het paviljoen Circuloco. Hier ontmoeten we Lorieke Hiam. Lorieke stelt ons gelijk op de proef met een circulaire quiz. Zo vinden we uit dat de wereld nu maar voor 9% circulair is! Ruim 90% van de grondstoffen die wereldwijd worden gebruikt, vinden hun weg niet terug naar de economie. Op dagelijkse basis houdt Lorieke zich daarom samen met OchtendMensen-adviseur Philip Oomkens bezig met het project City Lab. In het project wordt samen met ondernemers, kennisinstellingen en overheden gewerkt aan nieuwe oplossingen voor circulaire economie. Ook stimuleert Lorieke bestaande circulaire bedrijfsactiviteiten en trekt ze nieuwe circulaire bedrijven naar Almere.


OchtendMensen voor paviljoen Circuloco

Volledig circulair hergebruiken van grondstoffen kan al

Binnen staat duurzaam ontwerper en maker Jim van der Wardt ons op te wachten om ons meer te vertellen over het paviljoen Circuloco dat volledig circulair is gebouwd. Dit paviljoen laat zien dat circulair hergebruik van grondstoffen al kan. Jim vertelt ons welke manier van samenwerking nodig is geweest om dit gebouw te kunnen realiseren. Er is gecontracteerd op basis van een gemeenschappelijke droom voor dit pand. Iedere partij had zijn eigen belang of wens, maar door hier transparant in te zijn naar elkaar is er een hele mooie samenwerking uit gekomen.

De toekomst van de natuur

We bezochten op de Floriade ook nog Museum M – een toekomstig (inter)nationaal aantrekkelijk museum voor immersieve kunst – waar OchtendMensen-collega Romy Schouten aan gewerkt heeft. In dit museum werden al onze zintuigen aangesproken tijdens de tentoonstelling 'NaturAlly; Wild futures', waarin we werden meegenomen in de toekomst van de natuur.

Tot slot hebben we natuurlijk lekker biertjes gehaald bij de foodtrucks en geproost op een duurzame toekomst. De Floriade geeft ons positieve verwachtingen en nieuwe kennis!

Meer over de opleiding en het ontwikkeltraject die je als jonge professional kunt volgen bij OchtendMensen lees je op onze Opleidingspagina.