Menu

OchtendMensen-nieuws

Tien tips voor de planeet én je bankrekening – Wat doet een adviseur Klimaat & Duurzaamheid van OchtendMensen

Auteur Alice Vogel
Datum 28-10-2022
Tien tips voor de planeet én je bankrekening – Wat doet een adviseur Klimaat & Duurzaamheid van OchtendMensen

Duurzaamheid wordt een steeds groter en belangrijker thema. Alice Vogel werkt sinds een jaar bij OchtendMensen als adviseur. En ook bij OchtendMensen speelt het thema Klimaat & Duurzaamheid een steeds grotere rol. In deze blog vertelt ze je meer over haar opdracht als projectleider ’Energiebesparing bedrijven en maatschappelijke organisaties’ bij de provincie Utrecht. En ze neemt je mee in hoe energiebesparing ook in haar werkzaamheden binnen OchtendMensen een rol speelt. Tot slot krijg je tien handige tips voor het besparen van energie en geld van haar cadeau!  

Duurzaam zijn moet je zelf doen

In mijn studententijd maakte ik mij voor de zoveelste keer boos over dat het in de politiek niet opschiet met verduurzaming. Toen dacht ik: als ik het een ander kwalijk neem, moet ik zelf meer doen dan alleen mijn eigen leefstijl zo duurzaam mogelijk maken. En dus startte ik met vrijwilligerswerk als Energiecoach, waarbij ik met bespaarproducten op zak advies gaf over energiebesparing aan de inwoners van Amsterdam.  

Na het afronden van mijn master Bestuurskunde zocht ik naar een baan waar ik dagelijks bezig kon zijn met de maatschappelijke vraagstukken rondom duurzaamheid. Al snel vond ik mijn plek bij OchtendMensen, de jongtalententak van organisatieadviesbureau TwynstraGudde. Als adviseur bij OchtendMensen volg je een driejarig leer-werktraject waarbij je de kans krijgt in verschillende rollen bij verschillende organisaties maatschappelijke impact te maken. Zelf werk ik specifiek aan en leer ik over het thema Klimaat & Duurzaamheid; zowel bij onze opdrachtgevers als binnen OchtendMensen.

Energiebesparing bij de provincie Utrecht

Na vanuit OchtendMensen een jaar lang gewerkt te hebben aan het verduurzamen van Neerlands’ jongste stad Almere, doe ik nu een opdracht bij de provincie Utrecht als projectleider ‘Energiebesparing bedrijven en maatschappelijke organisaties’. In die rol werk ik aan twee thema’s: het ontwikkelen van stimuleringsmaatregelen voor besparing bij bedrijven, en een ondersteuningsaanpak voor de verduurzaming van zwembaden en sporthallen.  

Daarbij komt veel kijken waar ik nog niet eerder over had nagedacht. Hoe ga je bijvoorbeeld om met de kosten van verduurzaming wanneer de instantie die de maatregelen toepast een andere is dan de instantie die de energierekening betaalt? En op welke vlakken van stimulering kan de provincie een rol spelen?

Met een uitgebreide inventarisatie bij gemeenten, andere provincies en bedrijven die ondersteunen bij verduurzaming, hoop ik tot het antwoord op die vragen te komen. En ondertussen grijp ik de kansen die ik zie om alvast te starten met energiebesparing met beide handen aan. Zo ontwikkel ik momenteel een training voor accountmanagers bij Utrechtse gemeenten om bedrijven beter te kunnen adviseren over energiebesparing.

Energiebesparing en duurzaamheid binnen OchtendMensen

Ook binnen OchtendMensen werk ik continu aan het thema duurzaamheid. Zo ben ik de coördinator van onze marktgroep Klimaat & Duurzaamheid. Een goede reden om bij alles dat er speelt binnen deze marktgroep aangehaakt te zijn: van kennissessies tot communicatie tot de samenwerking met TwynstraGudde op het thema Energietransitie.

Daarnaast vorm ik met drie andere OchtendMensen het Campagneteam Duurzaamheid. Met dit Campagneteam zetten we ons met (ludieke) acties in voor bewustwording en maatschappelijke impact van onze collega’s op het thema duurzaamheid. Ook werken we aan de verduurzaming van de bedrijfsvoering van OchtendMensen. Zo zijn alle maaltijden die vanuit OchtendMensen worden geregeld bijvoorbeeld alleen vegetarisch.

Mijn eerder opgedane kennis als energiecoach komt weer goed van pas! Om in verbinding te blijven met mijn OchtendMensen-collega’s tijdens het thuiswerken en hen tegelijkertijd bewust te maken van de mogelijkheden voor energiebesparing, zijn we (toen dat nog mocht) in energiecoach-duo’s met bespaarproducten en een achterzak vol met tips bij collega’s thuis langsgegaan. Zo hebben we als Campagneteam zélfs tijdens de ijspret van een aantal weken geleden de energierekening van onze collega’s lager gekregen!

"Ben jij benieuwd naar hoe jij kunt besparen op energie en je portemonnee? Hieronder lees je de tips waar mijn OchtendMensen-collega’s het meest aan hebben gehad."

Alice Vogel

Adviseur OchtendMensen

Tien besparingstips

Stookgedrag is bepalend voor je energieverbruik. Maar liefst (gemiddeld) 55% van je energieverbruik bestaat uit verwarmen. Daarom gaan de eerste vier tips daarover.

1. Het meest voor de hand liggend, maar daarmee niet minder waar: zet je verwarming een graadje lager. Eén graad scheelt je gemiddeld € 80 à 100 per jaar.

2. Zet je verwarming ‘s avonds eerder naar beneden, bijvoorbeeld na het avondeten. Het blijft nog wel even warm in je huis, en het scheelt al snel een paar uur stoken per dag.

3. Lucht je woning elke dag tien tot vijftien minuten! Dat klinkt gek in de winter, maar er ontstaat gemiddeld 10 tot 15 liter vocht per dag in je huis, door douchen, koken, wassen, ademen, etc. Vochtige lucht warmt minder snel op, dus met goed ventileren stook je uiteindelijk minder. Mijn tip: doe het als je thuiskomt van boodschappen doen, dan ben je toch in beweging.  

4. Verwarm efficiënter. Hang dikke gordijnen op (maar niet over je radiatoren), bevestig radiatorfolie (check hier als je het effect daarvan wil zien), en ga voor tochtstrips als je luchtstroompjes hebt bij ramen en deuren. Toen ik als energiecoach bij Amsterdamse bewoners langsging, was radiatorfolie bij de meeste bezoeken de gadget waar de grootste besparing mee kon worden bereikt.

5. Voor de echte doorzetters: Zet je HR-ketel op de ecostand in plaats van op de gebruikelijke comfortstand. Het gas springt dan alleen aan als er vraag is naar warm water. Bij de comfortstand wordt de warmtewisselaar 24/7 warm gehouden. Nadeel: Het duurt iets langer voor je water warm is. Maar probeer het vooral, want het scheelt veel in verbruik.

6. Na verwarmen is warm water je grootste ‘kostenpost’. Structureel vijf minuten douchen in plaats van de gemiddelde negen minuten scheelt veel. Als elke Nederlander voortaan 5 minuten doucht, besparen we ieder jaar 120 miljoen m3 water en 720 miljoen m3 aardgas. Dat is een besparing van  600 miljoen euro!

7. Was met een volle trommel en op 30 à 40 graden. Maar, minimaal eens per maand op 60 graden wassen is goed voor de levensduur van je wasmachine. Dus dat is óók duurzaam. Je was hangend drogen scheelt veel kosten ten opzichte van het gebruik van de droger.

8. Gebruik stand-by killers. Wat dat is? Nou, van die stekkerblokken met een aan-/uitschakelaar. Heel handig voor bijvoorbeeld je werkplek, keukenapparatuur of bij de televisie. In één tik alles uit.

9. Ontdooi je ijskast en vriezer regelmatig. En zet je ijskast en vriezer tien centimer van de muur, en niet naast warme apparaten. Weetje: Een klein ijslaagje van twee mm zorgt al voor een extra energieverbruik van 10%.

10. Vervang die laatste spaarlampen/halogeenlampen/gloeilampen. Led is niet alleen zuiniger, maar ook goedkoper. Na 15 jaar kost een ledlamp (elektriciteit plus aanschaf lamp) 14 euro. Over een periode van 15 jaar kost een halogeenlamp 65 euro en een gloeilamp 85 euro.

Ben jij nieuwsgierig naar OchtendMensen en wil je meer weten over het sollicitatieproces, neem dan graag contact met ons op!  Of meld je aan voor één van onze inhousedagen. En wil je daarna solliciteren? Dat kan hier.

Onderdeel van TwynstraGudde