Nieuws

Werken aan beter en toekomstbestendig onderwijs

Geschreven door Maaike van de Laarschot | Jul 9, 2024 1:25:40 PM

Op 1 januari 2023 werd bij OchtendMensen de marktgroep Onderwijs opgerichtSinds dat moment werken we met een gedreven groep jonge adviseurs aan het realiseren van beter en toekomstbestendig onderwijs in Nederland. Onze aanpak is gericht op drie pijlers: onderwijskwaliteit, toekomstbestendig organiseren en kansengelijkheid. In een eerdere blog bespraken we hoe we deze marktgroep vanaf de basis hebben opgebouwd. In deze blog delen Onderwijsadviseurs Tess van den Berg en Maaike van de Laarschot hoe de professionalisering binnen de groep wordt vormgegeven. Zij vertellen over hun bezoek aan het Gelijke Kansenfestival van de Gelijke Kansen Alliantie van het ministerie van OCW.

 

Professionalisering in de marktgroep Onderwijs

Als adviseurs bij OchtendMensen ontwikkelen wij ons in een driejarig ontwikkel- en opleidingstraject. Samen met adviseurs uit onze vier andere marktgroepen combineren we het werken voor opdrachtgevers met het werken aan en reflecteren op onze eigen ontwikkeling. Naast onze generieke opleiding in adviseren, projectmanagement en persoonlijk leiderschap, vinden we het belangrijk om onze kennis en kunde over het onderwijs te vergroten. Dit doen we door een structuur waarin elk halfjaar één van onze pijlers centraal staat.  

 

''Onze aanpak is gericht op drie pijlers: onderwijskwaliteit, toekomstbestendig organiseren en         kansengelijkheid''

 

Vanaf komend najaar gaan we aan de slag met de pijler kansengelijkheid. We vragen sprekers uit het veld om ons mee te nemen in hun expertise tijdens zogenaamde ‘collegetours’ en ook een masterclass staat in het teken van dit thema. Daarnaast lezen we hierover een boek van een ervaringsdeskundige en bespreken we deze samen. Tot slot gaan we met elkaar in gesprek over de vraag hoe technologie kan bijdragen aan onderwijskwaliteit en kansengelijkheid. Dit gaan we doen aan de hand van de Bloomworkshop van de PO-raad, waar OchtendMensen adviseur Robin Stuiver een opdracht heeft gedaan rondom digitalisering.

 

 

Het Gelijke Kansenfestival

Ter voorbereiding op ons najaarsprogramma over kansengelijkheid bezochten adviseurs Tess en Maaike het Gelijke Kansenfestival. Dit evenement bracht (onderwijs)professionals bijeen om ideeën uit te wisselen en te leren hoe gelijke kansen kunnen worden bevorderd. 

 

''Effectieve samenwerking tussen diverse partijen is cruciaal voor het bevorderen van kansengelijkheid''

 

De dag begon met een lezing van Scott Douglass. Hij is wetenschappelijk hoofddocent Bestuurskunde aan de Universiteit Utrecht met een expertise in het ontwikkelen en uitvoeren van innovatieve onderzoeksaanpakken met een maximale maatschappelijke impact. We werden meegenomen in verschillende modellen over (keten)samenwerking en het belang hiervan in de aanpak van complexe vraagstukken. Wat we hiervan geleerd hebben, is dat effectieve samenwerking tussen diverse partijen cruciaal is voor het bevorderen van kansengelijkheid. De factoren die kansengelijkheid beïnvloeden zitten verweven in diverse gebieden rondom een kind. Denk hierbij aan het gezin en de buurt waarin het opgroeit, de zorg die het krijgt en de school waar het naartoe gaat. Daarin zien we hoe belangrijk het is om een gezamenlijke visie en terminologie te ontwikkelen om miscommunicatie en fragmentatie te voorkomen.  

 

Kom jij de marktgroep Onderwijs van OchtendMensen versterken?

Als adviseur Onderwijs bij OchtendMensen zet jij je in voor toekomstbestendig onderwijs. Je werkt aan projecten die een positieve impact hebben op kwalitatief goed onderwijs dat toegankelijk is voor iedereen. Jij focust je samen met je collega’s op de thema’s onderwijskwaliteit, kansengelijkheid en toekomstbestendig organiseren. Je begrijpt dat het onderwijslandschap complex is. Met jouw scherpe blik pak je uitdagingen aan en kom je met oplossingen. Je verbindt inhoud, belangen en omgeving met elkaar en zet je op die manier in voor onze opdrachtgevers in het onderwijsdomein. Je werkt voor onderwijsinstellingen, gemeenten en andere organisaties die zich inzetten voor het onderwijs. Zo werkt Sanna Verhoef in de rol van beleidsmedewerker Onderwijsachterstanden en Jeugd bij de Gemeente Barneveld en Romy Schouten in de rol van Adviseur Onderwijsinnovatie bij Pesant. In diverse opdrachten spelen de onderwijsadviseurs van OchtendMensen een belangrijke rol in het vormgeven van de toekomst van het onderwijs. 

 

Heb jij affiniteit met onderwijsvraagstukken, wil jij werken en leren combineren en herken jij je in ons profiel? Dan pas jij perfect bij onze marktgroep Onderwijs. Op vrijdagmiddag 12 juli of 30 augustus ben je van harte welkom op onze Inhousedag om alles over ons driejarige ontwikkeltraject te horen en al je vragen te stellen aan Maaike, Tess en de andere adviseurs van de marktgroep Onderwijs. Meld je aan!